- Hur många får man ta, undrar Jiranuwut Donlee.
Han blir ganska nöjd över att matkonsulenten Kristina Wikström säger att alla ska få två muffins.
I köket på Seskarö skola är det full rulle med att göra färdigt smeten till de matiga bakverken.
Skinka ska hackas, ost ska rivas och framför allt de egna grödorna ska skördas och blandas i. Purjolök, mangold, grönkål och persilja är några av ingredienserna i just det här receptet.
Knapriga morötter
Maja Häggström, Rozali Isaksson och Elsa Ikonen står och rycker upp morötter i landet. Varsitt knippe med orange och vita morötter får de ihop. Det är första gången de smakar vita morötter.
- Knaprigt, tycker Rozali Isaksson.
- Ganska söta, tycker Maja Häggström.
Kristina Wikström tycker att det är viktigt att kunna sätta ord på mat.
- Lär man sig använda sina sinnen fullt ut blir man en bättre och mer medveten konsument, säger hon.
Deltar för andra året
Sedan 1994 driver Hushållningssällskapet projektet med skolträdgårdar. Seskarö skola med totalt 60 elever i förskolan och skolan deltar för andra året.
Under våren sattes fröna. Sedan har skolbarnen med hjälp av lärare och föräldrar hållit efter odlingarna under sommaren.
Morötter, mangold, rödbetor, broccoli, vitkål, persilja och majs har fått växa till sig för att nu vara redo för skörd.
Enligt projektledaren Pia Månsson är målet att elever, skolpersonal och föräldrar ska lära sig om odling, beredning och tillagning av örter, grönsaker och bär.
Vill skapa intresse
- Det handlar också om att skapa ett intresse för lokalproducerade produkter och en god kosthållning, säger hon.
Projektet Skolträdgårdar finansieras av Stiftelsen Norrbottens läns Arbetsstugor och bedrivs på ett flertal skolor och förskolor runtom i Norrbotten.