Setra lägger ner sågen

Setra lägger ned Seskarö såg med 60 anställda. Orsaken är överkapacitet på grund av minskad timmertillgång. 20 av de anställda kommer att erbjudas arbete på Rolfs såg i Kalix, inom tre år kommer ytterligare 20 att erbjudas samma sak.  -Det finns klara kostnadsfördelar med att samla allt i Kalix, säger Kent Torwald, vd för Setra Group.

SORG. Torsdagen blev en sorgens dag på Seskarö. Foto: Britt-Louise Spets

SORG. Torsdagen blev en sorgens dag på Seskarö. Foto: Britt-Louise Spets

Foto: Britt-Louise Spets

SESKARÖ2007-12-14 01:45
På torsdagmorgon anlände Kent Torwald till Seskarö för att meddela de anställda på sågverket att deras jobb försvinner. Efter nästan två timmars diskussioner där Torwald mötte mycket kritik tvingades arbetarna inse fakta-i stället för neddragning blev det nedläggning. -Från början tänkte vi minska verksamheten något men när tillgångsnivån minskade ytterligare måste vi se över hela verksamheten där även Rolfs Såg ingår, säger Torwald. Fördelar
Enligt honom fanns två alternativ-antingen att såga 50 procent vardera på Seskarö respektive Kalix eller lägga ned ett av sågverken. Valet föll på det senare och Seskarö såg blev förloraren. En bidragande orsak var logistiken, säger Torwald. -Vi ser klara kostnadsfördelar med att integrera allt i Kalix. Där finns vidareförädlingen, det är närmare till Billerud som köper flis av oss och vi slipper omlastningskostnader, säger han. Totalt drabbas 60 personer-inom tre år ska 40 av dem ha erbjudits arbete i Kalix. Ett tiotal personer kommer att ersättas på olika sätt av Setra Group. -Vi måste ta ett stort ansvar och se över vilka resurser vi kan erbjuda, säger Torwald som ser nedläggningen som en nödvändighet. -Vi måste öka förädlingsgraden för att nå konkurrenskraft. Per-Arne Kerttu (c), ledamot i Haparandas kommunstyrelse, fanns på plats i Seskarö. Han är kritisk till Setras agerande inför informationen om beslutet. -Kommunen har inte vetat någonting förrän i går kväll, vi har inte fått en chans att påverka beslutet, det här handlar ju om människor, säger han. Enligt Kent Torwald har företaget följt den normala proceduren för den här typen av frågor. -Vi kan inte informera innan styrelsen har fattat beslut och det skedde igår eftermiddag. På kvällen informerade vi kommunalrådet, Sven-Erik Bucht och de centrala fackförbunden fick veta vårt förslag för en vecka sedan, säger han. I dag är ingen intresserad av att arbeta i Kalix. -Det kommer nog när allt har lugnat ned sig-det är ju trots allt inte mer än fem mil, säger Kent Torwald. På torsdag eftermiddag inleddes MBL-förhandlingarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om