Hungerupproret hyllas under festivalvecka

Ett uppror som började med hunger och slutade med skottlossning. Hundra år senare hyllas Seskarös historia under festivalveckan.

Sten-Inge Videhult och Maud Videhult

Sten-Inge Videhult och Maud Videhult

Foto: Herman Öberg

seskarö2017-07-10 19:46

På söndag invigs Seskarö skärgårdsfestival som pågår fram till söndagen därpå, då festivalen avslutas med en friluftsgudstjänst. Däremellan kommer öns historia stå i fokus.

Det är i år hundra år sedan hungerupproret på Seskarö. Våren 1917 fick inte Seskaröborna mat från fastlandet eftersom isen varken bar eller brast. Det ledde till att invånare utan mat tvingade sig på hos två lokala bagare som hade bröd på lager. En bagare gjorde inget större väsen av sig och lät medborgarna starta brödransonen. Den andra bagaren ringde länsmannen, vilket ledde till att militären kom till ön och kravaller bröt ut. Det här berättar Sten-Inge Videhult som är projektledare för skärgårdsfestivalen.

– Problemet var väl strukturen på Seskarö. Det fanns ingen egen matproduktion på ön, utan maten kom från fastlandet, säger Videhult, som själv

– Det här är en historia som upprepade sig. Jag kommer själv ihåg från när jag var liten: Då kom en helikopter med mat till ön.

Festivalens dragplåster ska vara friluftsteatern Splidvedsjäntan. Den utspelar sig en månad efter kravallerna på Seskarö och baseras på flera sanna historier från ön. En av historierna kommer från Erika Medströms farmors mor och hur hon träffade sin man. Medström är en av skådespelarna i musikteatern.

– Jag ville ha med en kärlekshistoria och jag vill ha med den här historian, säger Medström som spelar en av splitvedsjäntorna.

Rebecka Lindgren ska spela hennes farmors mor. Hon har också egna kopplingar till historien.

– Min pappas mormor var faktiskt splitvidsjänta. Jag tror att de flesta känner sig kopplade till historien och det känns viktigt att förmedla den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om