Hot ett vapen vid sågen

Ett Seskarö där ingen vill driva företag respektive en chef som är illa ute. Facket vid Seskarösågen och Setras ledning hotar varandra, vittnar båda.

OVISS FRAMTID. Framtiden är oviss för Seskarö sågverk.

OVISS FRAMTID. Framtiden är oviss för Seskarö sågverk.

Foto: Göran Lahti

SESKARÖ2008-05-08 06:00
Facket pekar på en stöddig attityd från Setra, förtroendevalda ska passa sig. I ett mejl kallar VD Kent Torwald fackets agerande för "smutskasning". Han säger sig ha förståelse för frustration från medarbetare men förtroendevalda bör visa större respekt för parternas ansvar.Inväntar central förhandling
"Tyvärr så tror jag att ert agerande via media ger en allt solkigare bild av det som många med mig tidigare ansett vara en mycket positiv plusfaktor, nämligen personalens kompetens och engagemang. Om det skulle visa sig att strukturbeslutet kommer att fullföljas, vilket inte är osannolikt, tycker jag ni ska fundera över vem som skulle vilja etablera sig på Seskarö om man kan förvänta sig ett agerande likt ert. Hot om bad will kommer inte att ändra de ekonomiska förutsättningarna ...", skriver Kent Torwald till Tommy Österberg, Skog & Trä, samt Bengt-Olov Innala, Ledarna.- Jag står för vad jag skrivit, säger Kent Torwald.- Jag tar det som skrevs som ett hot, ingen kommer till Seskarö om vi beter oss så här. En ledning som kommer på Luciadagen och ska lägga ner, vad har man då för tankegångar? Han har ingen empati. De ironiserade över löntagarkonsultens rapport och hånflinade åt en av Sveriges mest ansedda konsulter, säger Bengt-Olov Innala.Facket, som krävt Kent Torwalds och produktionsdirektören Jerker Nyströms avgång, inväntar central förhandling om nedläggningen."Olämplig"
Mejlet Kent Torwald skickade hade bakgrund i att facket krävt en annan representant från företaget i Seskarödelegationen än Ann-Helen Andersson. Hon saknar kunskaper och är olämplig. Ingen vacker beskrivning?- Hon är personalsekreterare. Att skicka henne är som att säga att man bara vill avveckla. Vi har inget emot henne som person men företaget skulle skickat någon med kunskap om produktion och marknad, säger Bengt-Olov Innala.Ann-Helen Andersson är rätt val, hon har ansvar i den omställningsprocess som kommer av strukturförändring, påtalar Kent Torwald.Hotad och hängd
På Seskarö möttes VD Kent Torwald av en hängd docka.- Är det respektfullt? Vi har försökt hantera processen på rätt sätt. Men vi har utsatts för hot.Vilka?
- Jag vill inte gå in på det, men vi har gjort strukturförändringar tidigare och aldrig mötts av sådana här saker. Det är klart att om vi inleder en process så tittar vi på olika alternativ. Sedan kom förslaget om den här lösningen och vi gick fram med det. Att beskedet lämnades luciadagen berodde på att beslutat fattades kvällen innan. Vi ville inte att det skulle komma ut en annan väg. Konsultrapporten tog vi emot med stor respekt.Facket menar däremot att ledningen enbart konstaterande att en såg måste bort, och så blev det Seskarö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om