Helt ny metod kan ge 20 nya jobb

När Seskarösågen lades ner startade arbetet med att hitta nya etableringar till ön. Nu kan Kuriren avslöja att en fabrik inom stensättning kan inrymmas i det gamla sågområdet. Fabriken kan ge över 20 nya jobb.

STENMODULER. Exempel på stensatta moduler som skulle kunna  produceras på Seskarö. "Det fungerar med olika stensorter, varför inte natursten från Seskarö" säger Johan Forsman.

STENMODULER. Exempel på stensatta moduler som skulle kunna produceras på Seskarö. "Det fungerar med olika stensorter, varför inte natursten från Seskarö" säger Johan Forsman.

Foto: Terrakomp AB

Seskarö2010-02-09 06:00
Ett 60-tal anställda fick gå och även underentreprenörer drabbades när ägaren Setra Group lade ner Seskarösågen. Men den strid som facken, arbetarna och Seskaröborna förde för att rädda kvar sågen var inte förgäves. Seskarödelegationen, där även Setra deltagit, bildades nämligen för att hitta nya etableringar till ön. Konsulten Kjell Blomster, KMJ företagsutveckling, anlitades att leda arbetet som lett till ett15-tal seriösa, tänkbara etableringar.- Det har varit ett tufft arbete, speciellt då finanskrisen slog till och fick många intressenter att backa ur, berättar han.Markmoduler
Kuriren kan nu avslöja vad som planeras i det gamla sågområdet - nämligen tillverkning av stensatta markmoduler till rondeller, refuger och andra gatytor.Det är företaget Terrakomp AB som utvecklat den nya metoden för stensättning.- Idén kläcktes när vi höll på med stensättningen av rondellen Vattenspegeln vid gränsen här i Haparanda. Varför inte göra det i moduler inomhus i stället för att vara ute och knacka sten för sten, berättar Terrakomps ägare och vd Johan Forsman, Luleå.Sedan ett halvår tillbaka pågår utvecklingsarbetet av den nya, unika metoden i samarbete med bland annat Luleå tekniska universitet. Många fördelar
Tanken är att företaget får in en ritning av beställaren och i fabriken "sätts" då stenarna i betongmoduler som därefter körs ut med lastbil och där lyfts på plats och fogas ihop. Fördelarna är många, menar Johan Forsman:- Stensättning är ju ett säsongsarbete och nu kan man köra året om. Arbetet blir mycket skonsammare och dessutom utsätts inte stensättaren för fara som nu, då man arbetar mitt i trafiken. Rondellen i Haparanda tog fem vintermånader att bygga, med den nya metoden skulle det gå tio gånger fortare säger, han."Allt klaffade"
När Johan Forsman kom med idén till Kjell Blomster så kopplade de ihop Forsmans tankar med Seskarö och allt klaffade.- Det här kräver stora ytor och stora lokaler och det finns på Seskarö, det passar perfekt, säger Kjell Blomster.Hoppfull
Johan Forsman har anknytning till Haparanda via sin mor.- Många i branschen tycker nog att man är knäpp som vill satsa här uppe, men jag vill ha produktionen i Norrbotten, säger Forsman. Naturligtvis krävs att man hittar finansiärer, men Johan Forsman är hoppfull då efterfrågan på stensättningar bara ökar.- Testarbetet pågår och nu gäller det att hitta beställare för fältprovsplatser, varför inte Haparanda stad, säger Kjell Blomster och ler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om