Han brinner för musiken - byggde studio hemma

Tomas Martin på Seskarö har levt med musiken i princip hela sitt liv. I sitt hus har han byggt en studio som han i framtiden drömmer om att han ska kunna försörja sig genom.

"Man hade väl någon gåva, det var väl det som gjorde att man kom in extra mycket på det", säger Tomas Martin om hans väg till musiken.

"Man hade väl någon gåva, det var väl det som gjorde att man kom in extra mycket på det", säger Tomas Martin om hans väg till musiken.

Foto: Nellie Andersson

Seskarö2021-12-19 17:00

En stig i snön leder fram till huset i skärgårdsidyllen. Dörren knarrar lite när Tomas Martin öppnar den. Runt om i huset finns olika instrument.

Seskaröbon berättar att han varit intresserad av musik i princip hela livet. Han tror att intresset tog fart med familjens piano när han var i 13-årsåldern och sedan har det hållit i sig. 

– Det är en så omättlig kunskapskälla, man blir aldrig fullärd och tycker att ”nu kan jag musik”. 

Som tonåring började Tomas Martin spela i band. Efter det har han under flera år studerat musik, bland annat i USA, på Sverigefinska folkhögskolan och ljudteknik vid Luleå tekniska universitet. Nu arbetar han som musiklärare inom skolan i Pajala och Överkalix, han har också ett band han spelar i på fritiden.

– Vi har haft lite spelningar, mest på Ebeneser i Luleå, vi har även varit här i Seskarö och spelat och i Haparanda och Norrbottensteatern.

En dröm som han arbetat med under lång tid finns på övervåningen i huset på Seskarö. Studio Seiten. 

– Det är en gammal pojkdröm man haft sedan barnsben, säger han.

I studion finns instrument som musikern samlat på sig genom åren. Tomas Martin visar vägen in i ett burspråk. Där står ett stort mixerbord och ovanför det finns två datorskärmar.

– Det här är ett mixerbord som jag var och hämtade i Småland, som använts av TV Malmö förut. Det har också varit på turné med bland annat Roxette.

Han sätter sig på en stol bakom bordet, gör några klick på datorn och spelar sedan upp musik han arbetat med. Seskaröbon berättar att han har som mål att i framtiden kunna klara sig på att bara arbeta med studion.

– Men det vet jag inte om jag kommer nå, för det är inte så lätt att leva som musiker. I så fall måste jag börja spela någon typ av hiphop-någonting om jag ska få en hit. Det vill jag inte, säger han och fortsätter: 

– Jag skriver inte för att göra karriär och tjäna pengar på det. Jag vill ju förstås också klara mig men musiken jag skriver är för att jag själv tycker om den, sedan om någon annan tycker om det är en annan sak.

Trots att det gått en hel del tid och pengar åt studiodrömmen ångrar han sig inte.

– Även om man byggt åt sig själv så har jag ändå tänkt att det inte bara är för mig själv, utan det är ju för att jag ska få sällskap och andra musiker att komma hit för att jobba och spela. Att det nyttjas på ett bra sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!