Facken svarar med miljonskadestånd

Drygt 40 anställda får gå utan någon form av ersättning. Det blev resultatet av den sista omgången förhandlingar mellan Setras ledning och fackliga företrädare på Seskarö sågverk.  - Det är så här man tackar sin lojala personal. Man tar ingen hänsyn och inget ansvar, säger ledarnas fackombud Bengt-Olov Innala.

FÖRSTA MÖTET. MBL-förhandlingar mellan Setras ledning och fackrepresentanterna på Seskarösågen inleddes på måndagen. Nästa träff är den 23 april.
FOTO: GÖRAN LAHTI

FÖRSTA MÖTET. MBL-förhandlingar mellan Setras ledning och fackrepresentanterna på Seskarösågen inleddes på måndagen. Nästa träff är den 23 april. FOTO: GÖRAN LAHTI

Foto: Göran Lahti

SESKARÖ2008-06-27 06:00
Fackförbunden Ledarna, Unionen och Skog och trä var djupt besvikna efter gårdagens förhandlingar i Seskarö. Av sågverkets cirka 60 anställda kommer tolv att erbjudas pension, därtill är det sju som kommer att erbjudas ett mindre avgångsvederlag. Resterande 40-talet personer erbjuds varken pengar, utbildning, omplacering eller hjälp att hitta ny anställning. Bengt-Olov Innala är djupt besviken. Ledsamt
- Nu är det färdigt, det är ju sista instans. Det känns ledsamt, väldigt ledsamt. Själv har han sökt omplacering som produktionschef i Hasselfors, men Setra har sagt nej och Innala skräder inte med orden. - Jag har stor erfarenhet, men jag fick det inte på grund av att jag krävt ledningen och VD:ns avgång i mitt fackliga arbete. Så här straffar man de som arbetar fackligt. Det ska vara ett modernt företag men man kör med en gammaldags stil av 1930-talsmodell. "Utsatta för hot"
Förhandlingarna har pågått i omgångar sedan Setra aviserade att sågverket ska stängas strax före jul förra året. Det magra resultatet förklarar Tommy Österberg, fackombud för Skog och trä, beror på utpressningsmetoder från Setras ledning. - Vi har mer eller mindre blivit utsatta för hot. De menar att vi genom att vi fördröjt förhandlingarna fått gratis uppsägningstid och därför ska vi straffas. Med sådana hot över sig såg vi inget annat val än att backa. Vi vill vi ju inte riskera folks pensioner. Eftersom det fanns så lite pengar fick företaget fördela det ensidigt. Kör över personalen
Österberg är inte speciellt förvånad över Setras agerande, men det råder ingen tvekan om ilskan i hans röst. - Vi har haft att göra med Setras ledning i ungefär ett halvår nu, och de har åter visat sig från sin rätta sida. De ser inget värde i sin personal utan kör över den. Det som känns mest fel är att de lagt ned på felaktiga grunder. Vägrar sälja
Facken har slagits för att få Setra att sälja sågverket, men kampen har varit förgäves. - Det står sågverkskoncerner i kö för att få köpa men Setra vill inte sälja. Det är som i gamla Sovjetunionen, man vill inte ha någon konkurrens, deklarerar Österberg. Miljonskadestånd att vänta
Tommy Österberg avslöjar att fackförbunden härnäst kommer att kräva Setra på ett miljonskadestånd, men något datum för skadeståndsförhandlingen är inte satt ännu. - Det är en tanke som växt fram under den här processen. Setra tog beslutet att lägga ned innan man förhandlat och det är ett lagbrott. Men det skadestånd vi kräver är egentligen ganska lågt med tanke på hur många familjer som drabbas.
Detta har hänt
Den 13 december 2007 Bomben slår ned på luciamorgon. Personalen på Seskarösågen utanför Haparanda får veta att sågen kommer att läggas ned. Ägaren Setra väljer att koncentrera verksamheten till Rolfs såg i Kalix. Facken kräver att Setras utredning granskas av den erfarne löntagarkonsulten Lars-Gunnar Lendenius.

 I april 2008

Löntagarkonsulten Lars-Gunnar Lendenius underkänner i sin rapport Setras beslutsunderlag. Han menar att beslutet om nedläggning av Seskarö sågverk grundas på grovt felaktiga siffror.

 Den 14 april 2008

De lokala MBL-förhandlingarna på Seskarö återupptas. Hundratals öbor möter Setras ledning med plakat och slagord. Förhandlingarna fortsätter den 23 april omgärdad av nya demonstrationer och hätsk stämning. Setra meddelar att beslutet står fast. Facken begär centrala förhandlingar.

 Den 23 maj 2008

Centrala MBL-förhandlingar inleds, men avbryts oväntat. Nytt hopp tänds.

 Den 27 maj 2008

De centrala förhandlingarna strandar och Setra meddelar det definitiva beskedet att sågens ska avvecklas sommaren 2008. Setra erbjuder hjälp med att hitta alternativ sysselsättning.

 Den 3 juni 2008

Tvivel uppstår om vad som egentligen blivit sagt rörande skrotning av maskinerna på sågen eller inte. Det sades att Sveaskog styrelse stoppat skrotningen. Men Sveaskog klargjorde i ett uttalande att så inte var fallet.

 Den 9 juni 2008

Facken anmäler Setras ledning för brott mot MBL. Facken menar att ledningen redan i årsredovisningen sagt att Seskarösågen ska läggas ner. Detta långt innan MBL-förhandlingarna var avslutade.

 Den 19 juni 2008

Dagen före midsommarafton sågas den sista sågen på Seskarö sågverk och en industriepok går i graven.

 Den 26 juni 2008

Efter förhandlingar mellan facken och Setra står klart att 40 av sågverkets arbetare får gå utan någon som helst kompensation. Facken lovar att stämma bolaget på miljonbelopp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om