Erland får gå efter 43 år

Erland Vallgren, 58, har varit anställd på Seskarösågen i 43 år. Han tog beskedet om nedläggning hårt och som arbetsledare känner han också starkt för mannarna på sågen. - Jag känner stort medlidande med dem, säger han.

43 ÅR PÅ SÅGEN. Erland Vallgren, 58, är arbetsledare Seskarö sågverk. Han får sluta efter 43 år på sågen. "Vem vill ha en 58-åring på arbetsmarknaden", säger han.Foto: GÖRAN LAHTI

43 ÅR PÅ SÅGEN. Erland Vallgren, 58, är arbetsledare Seskarö sågverk. Han får sluta efter 43 år på sågen. "Vem vill ha en 58-åring på arbetsmarknaden", säger han.Foto: GÖRAN LAHTI

Foto: Göran Lahti

SESKARÖ2008-05-28 06:00
Den 31 maj 1965 började Erland Vallgren sin anställning på Seskarö sågverk. Han började som märkpojke och har sedan haft i stort sett alla arbetsuppgifter på sågen. Men nu, efter 43 år är det slut. - Jag har haft ett litet hopp, men nu släcktes ljuset. Tänk hur många dagar, kvällar, nätter och helger man har jobbat och varit tillgänglig. Nu känns det meningslöst allting, säger han."Otroliga killar"
Vi går in på sågen och det bullrar och slamrar när stockarna blir till brädor och plank längs såglinjen. Arbetet fortsätter trots att den definitiva dödsstöten kommit samma dag.- Se vilka otroliga killar vi har här. De kör precis som vanligt fast motivationen borde vara noll.Erland Vallgren har som arbetsledare ansvar för personalen och han känner medlidande med de anställda.- När de drog ner till ett skift försvann 30 man, de slutade förra veckan. Till sommaren får resten gå. Det är tufft för de unga som har familj och nyss köpt hus i byn.Erland Vallgren har varit med under tidigare strider, bland annat när hälften fick gå i slutet på 80-talet då sågen moderniserades. Men beslutet om nedläggning kom som en blixt från klar himmel på Luciadagen förra året.- Före den 13 december fanns inga signaler om nedläggning. Det var ett dråpslag.Den efterföljande kampen ser ut att vara över och känslan av nederlag går nästan att ta på på Setras kontor i Seskarö. - Men sågen ska inte skrotas. Aldrig i livet att vi tillåter det, säger Vallgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om