2008 möts Pigge Werkelin av stående ovationer i Folkets hus på Seskarö. Han har precis presenterat en storslagen satsning som ska väcka nytt liv i den allt mer nedgångna campingen – och skapa nya jobb på orten.
Gotländska entreprenören Werkelin började redan i slutet av 90-talet fundera ut en ny affärsidé. Han ville skapa strandbyar med stugor i form av bostadsrätter. Först höll han bara till hemma på Gotland med sin nya idé. Men så småningom blev även Seskarö involverat. Detta tack vare kontakten med dåvarande kommunalrådet i Haparanda, nuvarande landsbygdsministern, Sven-Erik Bucht (S).
Bucht visade upp Seskarö och dess potential och sade:
– Det här ska ni ta hand om!
Och som Pigge Werkelin hade planer på att ta hand om campingen på Seskarö.
140 stugor skulle byggas. Husvagns- och tältplatser skulle skapas och för att locka långväga turister skulle ett speciellt djur stå i fokus – sälen.
Intill vattnet var tanken att en restaurang och ett poolhus skulle byggas. I poolhuset skulle sälar hållas inhägnade – och med bara en tunn genomskinlig vägg mellan skulle gästerna kunna simma tillsammans med sälarna.
– Vi såg det som ett jätteintressant upplägg med fantastiska möjligheter, säger Patrik Oja, dåvarande kommunchef i Haparanda, till Gotlands Allehanda.
Planerna var stora. 60 till 120 miljoner kronor skulle satsas på campingen på Seskarö. Kommunen antog en detaljplan. Men allt gick till slut i stöpet. Projektet lades ned – enligt Pigge Werkelin därför att ekonomin inte höll.
Politiker och tjänstemän säger sig inte ha fått höra varför projektet lades ned och hänvisar till Sven-Erik Bucht som var den som hade godast kontakt med Werkelin.
Seskaröprojektet var bara ett av många som lades ned. Av de 24 projekt med drömstugor runtom i landet har 14 lagts ned. Seskarö var ett av de absolut största projekten. Valdemarsvik i Östergötland var ett annat 150-stugors-projekt som aldrig blev av.
Ytterligare projekt har aldrig hunnit se dagens ljus än och de slutförda projekten har inte varit helt okontroversiella.
Affärsidén bygger på att någon investerar i en bostadsrätt för att sedan hyra ut. Men kalkylen för hyresintäkter har inte hållits i en del fall. En stuga på Gotland, vars hyresintäkt beräknades till 33 481 kronor om året gav bara 1 042 kronor i fjol och 4 147 kronor i år.