Byns butik kan tvingas stänga

Ute på byn tas beskedet om att sista spiken i kistan är slagen emot med sorg och ilska. Många oroar sig för skolan och byns matbutik. - Jättetragiskt för hela bygden, säger Ann-Kristin Englund, förskollärare på Seskarö.

ORO OCH ILSKA. Mats Lindelöf, Seskarö, känner både oro och ilska över att sågen läggs ner. "Vi kommer aldrig att låta dem plocka ner sågen", säger han.

ORO OCH ILSKA. Mats Lindelöf, Seskarö, känner både oro och ilska över att sågen läggs ner. "Vi kommer aldrig att låta dem plocka ner sågen", säger han.

Foto: Göran Lahti

SESKARÖ2008-05-28 06:00
När Setras ledning kom till Seskarö i april möttes de av öborna som mangrant demonstrerade mot nedläggningsplanerna. När nu kampen ser ut att vara över syns inga plakat och inga slagord hörs. Den idylliska byn badar i försommarsol och det blir allt grönare och mer likt det sommarparadis som Seskarö anses vara. Än så länge hörs sågen bullra i bakgrunden. Ett ljud som byborna vant sig vid i snart 116 år. - Man är ju van att höra slamret och dunkandet. Det blir konstigt när det tystnar, säger Ann-Kristin Englund, förskollärare.Oro och ilska
Skolan var hotad ett tag, men har fått in fler barn igen. Efter beslutet om sågnedläggning vaknar oron igen hos byborna.- Jag tänker på alla unga med familj som skaffat sig hus. Hoppas att de kan stanna kvar också för skolans skull, säger Englund.Bybon Mats Lindelöf är orolig för sina tre barns framtid. Han är också mycket arg på Setra som lägger ner byns hjärta, som sågen kallas.- Aldrig att vi släpper in dem för att plocka ner sågen. Det blir nog kravaller igen på ön, säger han.Håkan Gard driver Ica-affären i byn. Han har även en butik i Töre där han nås på telefon. Gard berättar att sågnedläggningen får konsekvenser även för byns enda matbutik. - Ica vill att jag ska lägga ner butiken. De menar att det inte finns någon överlevnad på Seskarö. Hela infrastrukturen drabbas när sågen läggs ner. Jag vill inte lägga ner men det går inte att hålla ut hur länge som helst. Det är mycket upp till byborna och hur de handlar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om