Rymdbrus i Tromsöviken

Under helgen hördes rymdbrus och månstuds från Tromsöviken på Seskarö då Kalix radioklubb gav radioamatörer möjlighet till lite "eyeball QSO", som det heter på radioslang.

Radiokontakt. Richard Lineruth och Håkan Fahlén rattar radion på traditionellt vis. Johan Engdahl, i bakgrunden, kör digitalt via sin ipad. Foto: Helena Wande

Radiokontakt. Richard Lineruth och Håkan Fahlén rattar radion på traditionellt vis. Johan Engdahl, i bakgrunden, kör digitalt via sin ipad. Foto: Helena Wande

Foto: Helena Wande

Seskarö. 2012-08-06 06:00

QSO är radioförkortningen för "Jag söker kontakt med", och här gavs möjligheten att mötas öga mot öga. Ett 50-tal radioamatörer från Sverige och Finland samlades för att umgås och utbyta erfarenheter.

För en otränad är det inte helt enkelt att hänga med i alla q-förkortningar och samtal om kilowatt och frekvenser.

Radioamatörer är ett sällsynt socialt släkte, får jag veta. För många handlar hobbyn om det stora i att kunna få kontakt med människor från hela världen från sitt eget hem.

- Men det handlar mycket om teknik också. Vissa bygger sina egna sändare och antenner, och vissa tävlar i antalet kontakter, säger Ylva Martinsson.

Anropsnamn
Hon är en av de få kvinnliga radioamatörerna på träffen. Av cirka 12.000 radioamatörer i Sverige uppskattas det att drygt 200 är kvinnor.

I en stuga har flera radiostationer riggats bredvid varandra. Därifrån hörs brus och pipiga datasignaler.

- Det är rymdbrus och månstuds, förklarar Håkan Fahlén.

Svagt i bakgrunden någon röst som försöker få kontakt därute i rymden.

Runt Håkan Fahléns hals hänger ett smycke med texten SA2APO. Det är hans anropsnamn i rymden som bland annat anger att han kommer från Sverige och Norrbotten.

I en annan stuga körs ett bildspel från expeditionen "Easy Elsie" då ett par radio-amatörer begav sig till Porjus för att sända radio från kvarlevorna av det brittiska planet som tvingades nödlanda där under andra världskriget.

- Det är roligt att kunna säga att man har kört radio från ett udda ställe, förklarar Richard Lineruth, som var med på expeditionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om