Misstanke om fiffel

Enligt uppgifter från finsk media har finska myndigheter kopplat in polisen för att utreda om Arktos group ägnat sig åt ekonomiska oegentligheter.

Konkursförvaltare. Peter Olofsson på advokatbyrån Kaiding KB arbetar nu med att utreda om det finns någon möjlig framtid för Seskarö såg. Foto: Helena Wande

Konkursförvaltare. Peter Olofsson på advokatbyrån Kaiding KB arbetar nu med att utreda om det finns någon möjlig framtid för Seskarö såg. Foto: Helena Wande

Foto: Helena Wande

Seskarö. 2012-09-28 06:00

Konkursade Seskarö sågs moderbolag Morven var delägare i Arktos group.

Granskningen som ska göras rör hur Arktos group använt de cirka 50 miljoner kronor som bolaget erhållit i stöd från finska staten för att starta upp en limträfabrik i Kemijärvi.

Enligt Seskarö sågs konkursförvaltare Peter Olofsson, som också genomför en granskning av Seskarö Såg och dess affärer med moderbolaget Morven, är det inget konstigt i sig att en granskning genomförs.

Frågetecken
- När det handlar om koncerner där flera bolag ingår är det klart att man vill kontrollera om transaktioner mellan bolagen har skett på ett affärsmässigt sätt. Bara för att det granskas behöver det inte betyda att det har gjorts några fel, säger Peter Olofsson.

Han säger sig dock ha vissa frågetecken kring transaktionerna som skett mellan Seskarö såg och de finska ägarna. Vid konkursen hade Seskarö såg stora skulder till Morven och Peter Olofsson tittar närmare på avräkningarna i räkenskaperna.

- Det jag kan se är att det finns interna skulder på grund av leveranser från ett finskt bolag, och att vissa betalningar har skett via ett finskt bolag, säger Peter Olofsson.

Kontrollerar underlag
Frågan är enligt Peter Olofsson om Seskarö såg korrekt har fakturerat för sin produktion när material och leveranser har betalats av ett annat bolag.

Underlagen för detta kommer han nu att titta närmare på.

- Har det skett felaktiga avräkningar har det självklart påverkat Seskarö såg under driftstiden, säger han.

Förhandlingar angående fortsatt sågverksverksamhet på Seskarö pågår och enligt Peter Olofsson finns ett par intressenter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om