Servicehuset i Kvikkjokk - en riktig surdeg

Satsningen från 80-talet har nu stått tomt i flera år, men kommunen ser potential i huset och fortsätter betala elräkningen.

Servicehuset i Kvikkjokk har nu stått tomt sedan 2013. Men Jokkmokks kommun har fortsatt hopp om att det i framtiden ska komma till nytta.

Servicehuset i Kvikkjokk har nu stått tomt sedan 2013. Men Jokkmokks kommun har fortsatt hopp om att det i framtiden ska komma till nytta.

Foto: Tommy Borg

Nyheter2019-10-23 07:34

Servicehuset i Kvikkjokk byggdes på 80-talet i samband med en storsatsning på turismen i området. Det har tidigare varit lite av ett nav och använts som affär, restaurang och väntrum/toalett för turister och campare.

Men nu har huset inte haft en hyresgäst sedan 2013 och elräkningen för att varmhålla fortsätter komma till Jokkmokks kommun.

– Det kostar mellan 50 000 och 84 000 kronor varje år i el beroende på hur vi nyttjat huset, det var lite av en central när vi byggde VA i området. I full drift kostar det 100 000 kronor per år. Sedan tillkommer underhåll, säger Erik Fagerström, fastighetsansvarig på Jokkmokks kommun.

Finns det några planer för huset?

– Det är ju kommunstyrelsen som bestämmer men jag tror då att det finns stor potential i framtiden. Det växer i Kvikkjokk och servicehuset har nog ett värde i framtiden, inte bara pengamässigt, utan även för turismen.

 Till fastigheten tillhör även en husvagnsparkering med ett 40-tal platser som har hyrts av en ekonomisk förening sedan 2014.

Samtidigt som servicehuset i Kvikkjokk står tomt håller Jokkmokks kommun på att spara in på lokaler och flera verksamheter ska flytta in i kommunhuset. Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) berättar att det inte finns några beslut gällande servicehuset, men att saken utreds av tjänstemännen.

– De har i uppdrag att jobba vidare med lämpliga användningsområden. I takt med att fler bor och vistas i Kvikkjokk så kanske det åter kan vara till nytta, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!