SD inte längre välkomna - av säkerhetsskäl

Scandic Luleå vill inte längre ta emot Sverigedemokraterna som gäster. Årsmötet i mars har avbokats med hänvisning till säkerhetsläget.

2 februari 2017 14:15

Sverigedemokraterna i Norrbotten hade bokat in sig på Scandic Luleå för att hålla sitt årsmöte den 4 mars. På förmiddagen i dag fick distriktsordförande Robert Håkansson ett telefonsamtal från vd Niclas Jonsson, som han träffat så sent som i går, onsdag.

– Han sade att tyvärr så kan de inte ta vår bokning, framförallt på grund av det som var på TV i går kväll, säger Robert Håkansson, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Norrbotten.

Robert Håkansson syftar på händelserna i Eskilstuna på onsdagskvällen, då tumult utbröt utanför Rekarnegymnasiet när flera personer försökte ta sig förbi polisavspärrningarna, in i skolan där partiledaren Jimmie Åkesson höll tal.

– På grund av det har man fått kalla fötter och backat ur, säger Robert Håkansson.

Robert Håkansson betonar att han inte riktar någon kritik mot Scandics hotelledning.

– Vi riktar ingen kritik mot ledningen i Luleå, vi har haft en bra dialog med dem. Det är tråkigt att de känner sig tvingade att avboka oss, säger Robert Håkansson.

Robert Håkansson och distriktets trygghetssamordnare träffade Niclas Jonsson under onsdagen, de gick igenom arrangemangen inför årsmötet den 4 mars.

– Vi ska ha ett vanligt årsmöte, det behövs i vanliga fall inga speciella säkerhetsarrangemang, säger Robert Håkansson.

Partiledaren Jimmie Åkesson är inte inbjuden till årsmötet, däremot är SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson inbjuden.

– Han är tillfrågad om han kan komma, men vi har inte fått något svar än, säger Robert Håkansson.

Kuriren har varit i kontakt med Scandic Luleås vd Niclas Jonsson. Han ber att få återkomma med kommentarer.

– Jag förstår att du ringer. Normalt sett brukar vi inte kommentera enskilda bokningar, säger Niclas Jonsson och lovar att återkomma med kommentarer senare.

Niclas Jonsson kommenterar avbokningen:

– Generellt kommenterar vi inte enskilda gäster eller bokningar, det handlar om våra gästers säkerhet och respekt för deras integritet. I det här fallet kan jag säga att vi tackat nej till bokningen på grund av säkerhetsskäl. Jag kan inte gå närmare in på vilka det är men vi har gjort en samlad bedömning och alltså valt att tacka nej. Det viktigaste för oss är våra gäster och personal känner sig trygga när de bor och arbetar hos oss, skriver Niclas Jonsson i ett mejl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa