Skrivelse upprör skolledning: "Inte rätt arbetsgång"

Brönjaskolans personal skickade en skrivelse om toppstyrning och brist på förtroende till politiker men inte till lärarfack och skolledning. "Vår arbetsgång är facket och här spelade man inte med öppna kort", säger för- och grundskolechefen Petronella Sirkka.

 För- och grundskolechefen Petronella Sirkka och rektor Ulrik  Bylander, fick inte den kritiska skrivelse som Brönjas personal skickade till kommunalrådet Claes Nordmark. Det fick inte heller lärarfacken i Boden." Vi är överens nu att frågan ska lyftas den fackliga vägen", säger Sirkka.

För- och grundskolechefen Petronella Sirkka och rektor Ulrik Bylander, fick inte den kritiska skrivelse som Brönjas personal skickade till kommunalrådet Claes Nordmark. Det fick inte heller lärarfacken i Boden." Vi är överens nu att frågan ska lyftas den fackliga vägen", säger Sirkka.

Foto: xxx

Sävast2022-08-31 07:01

Vid höststarten har två av tre arbetslagsledare slutat på skolan, men man har fyllt på med ny personal. I aprilskrivelsen som gick till Claes Nordmark framfördes bristen på förtroende för ledningsstruktur och organisation som infördes hösten 2021 men även till den befintliga ledningen på Brönjaskolan. 

– Brevet kom mitt i MBL-förhandling vi hade om lärarnas arbetstid. Den tände nog gnistan för många, säger Ulrik Bylander, rektor för Brönjaskolan och Stureskolan.

undefined
Skolledningen på Brönja kritiseras i en skrivelse men får inte något brev själva. " Facket är den vanliga kontaktvägen, men det blev inte så här", säger Ulrik Bylander och Petronella Sirkka.

MBL-förhandlingen slutade i oenighet. Förändringen av arbetstiden innebär att man börjar sin arbetstid tio minuter senare för att förbereda sig för sina lektioner. I skrivelsen som Nordmark skickade till utbildningsförvaltningen har 23 anställda, bland annat två fackliga kontaktombud skrivit på. Toppstyrning, långa beslutsgångar, bristande intresse av skolans tidigare kultur och arbetssätt, låg närvaro av rektorer på skolan nämns bland de 23 punkterna. I skrivelsen uppges även att ett flertal kollegor slutat på grund av den försämrade arbetsmiljön. 

– Som arbetsgivare är det kutym att man inte kringgår en förhandling genom att skicka in skrivelser. Samtidigt förstår jag att personalen varit i någon form av affekt. Annars skriver man inte under. Vi har samråd varje vecka med lokala fack och då har det inte kommit upp några av dessa punkter. Hade lärarfacken drivit de här frågorna och jag som rektor hade negligerat dem eller inte tagit upp dem då ju regionombudsmannen tagit mig i örat, säger Bylander.

– Skrivelsen kunde inte heller besvaras under förhandlingen och överenskommelsen nu är att den ska lyftas den fackliga vägen, säger Petronella Sirkka.

Personalen kritiserar skolans ledning?

– Ja, men toppstyrningen bestrider jag. Min uppfattning är att det varit olika grupper på skolan som bestämt och så ska det inte vara. Som rektor måste jag sätta ned foten när jag upptäcker felaktigheter och då reagerar personal, säger Bylander.

– Jag känner mig trygg med att Ulrik handskas med personalsituationen på båda skolorna han är rektor för, säger Petronella Sirkka, för-och grundskolechef.

undefined
Petronella Sirkka, för-och grundskolechef i Boden.

Det är känt att det skiljer i kultur på Brönja och Stureskolan och därför blev Ulrik Bylander rektor för båda skolorna för ett år sedan ihop med fyra biträdande rektorer.

Har Brönjalärarna styrt arbetsplatsen?

– Ett exempel är att man tidigare haft egna fortbildningar och skickat hem elever klockan tolv. Arga vårdnadshavare har hört av sig och frågat varför deras barn kommer hem när de har skolplikt. Förvaltningen har inlagda utbildningsdagar som vi ska följa, säger Ulrik Bylander, som svar.

Turbulensen eller oron på skolan har inte uppstått i år. Ulrik visar skolinspektionens enkäter till elever, föräldrar och personal som visar att framför allt studiero och trygghet sjunkit kraftigt sedan hösten 2018.

– Så personalens upplevelse att det varit bra tidigare stämmer inte enligt underlaget. Målet är att vi måste komma tillrätta med problemen.

undefined
Ulrik Bylander, började som rektor för Brönjaskolan och Stureskolan hösten 2021. " Skolproblemen på Brönja har funnits en längre tid. Nu måste vi jobba hårt för att det ska bli bättre."

Brönjaskolans förstelärare och arbetslagslärare har fått två heldagsutbildningar för att de leder arbetet.

– Tidigare i år hade ingen lärare inlagt rastvakt eller tillsyn i sitt schema. Nu har Brönja anställt trygghetsresurser precis som på Stureskolan. Redan nu har vi fått en lugnare skola, säger Ulrik Bylander.

Personalflykt från Brönja

Under läsåret 2021/2022 har personalflykten varit hög. Sista året har 14 tillsvidareanställda sagt upp sig från Brönjaskolan i Sävast. Fyra har fortfarande kvar anställningstid och där pågår rekrytering. Enligt rektor Ulrik Bylander som anställdes hösten 2021 måste skolledningen komma tillrätta med problemet för det är ett stort tapp. Av dem som slutat har en gått i pension, en har startat eget företag och sedan har några bytt kommun eller stannat kvar i Boden på andra tjänster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!