Nu saknas bara godsmagasinet

Bo Gafvelin och hustrun Eva Gafvelin Ramberg som äger stationshuset i Sävast vill placera ett godsmagasin på Banverkets mark i anslutning till stationsområdet. De har lagt ner mycket tid och pengar på att återställa den gamla stationsmiljön.
- Har man hållit på i 25 år vill man inte falla på målsnöret. Jag har svårt att förstå varför Banverket inte vill bidra till att stationen återställs. Det är ju deras historia vi bevarar, säger Bo Gafvelin.

SÄVAST2006-07-31 06:00
Stationshuset i Sävast är byggt 1888. Det byggdes bara en till station efter den ritningen och det var stationshuset i Sandträsk.
En gång var stationshuset i Sävast centralbyggnaden i byn. Hit kom bönderna med sina stora mjölkhämtare. Här hämtades posten och varor som byborna beställt, allt från virke till ny järnspis. Varorna förvarades i godsmagasinet.

Nio olika takytor
Hela huset är prytt med vackra snickeriarbeten, stora vindskivor och specialhyvlade läktare. Huset har nio olika takytor. Det som också bidrar till husets egenart är att trappan till övre våningen går i ett eget trapphus på utsidan av huskroppen.
- Det är ett mycket elegant och påkostat hus, säger Bo Gafvelin.
Paret Gafvelin har ägt stationshuset sedan början av 1980-talet. De började med att flytta huset tolv meter från järnvägsspåret och har sedan lagt ner mycket arbete och pengar på att återställa stationens sekelskifteskaraktär. De har lagt ny perrong med spår. De har införskaffat fyra antika järnvägsvagnar. En av dem är från 1887, en kombinerad post- och personvagn. På sidan av vagnen finns ett brevinkast.
- Om man behövde skicka iväg ett brev i sista stund kunde man kasta in brevet där, säger Bo Gafvelin.
De har också hämtat, ställt upp och renoverat en så kallad "vattenhäst" från Haparanda station. På stationer fanns förr ofta en stor vattenkran som fyllde på vatten i ångloken.

Flyttades
1996 beslutade Banverket att riva godmagasinet vid Sävast station. Bo Gafvelin bad att få överta magasinet och placera det i närheten av de andra stationsbyggnaderna. Till sist, efter en del diskussioner, fick han överta godmagasinet på det villkoret att det flyttades omedelbart. I dag står magasinet på byamark 100 meter från stationsområdet.
Både stationshuset och magasinet har den högsta kulturklassningen, stort Q.
Bo Gafvelin har kvar sin önskan att få ställa magasinet på mark nära stationsområdet.
- Godsmagasinet är en viktig del i stationsmiljön. När det är färdigt och komplett kan intresserade komma hit och titta, till exempel skolklasser och andra.
Nu har Banverket i stället arrenderat ut marken åt Bodens Energi. Precis på den plats som Bo Gafvelin vill placera magasinet har en transformatorstation uppförts.

Kulturhistorisk vinst
Detta fick Bo Gafvelin att vända sig till kommunalrådet Olle Lindström (m). Bodens Energi ägs ju till 60 procent av Bodens kommun. I ett brev till Banverket daterat den 27 juli skriver Olle Lindström: "Bodens kommun anser i likhet med länsstyrelsen och Norrbottens museum att godsmagasinets nära anslutning till det Q-märkta stationsområdet skulle vara en kulturhistorisk vinst av betydelse".
Torbjörn Berglund är fastighetschef på Banverket, Norra regionen.
- Vi har ännu inte fått skrivelsen. Vi får ta ställning till begäran när den kommer in. Vår ­första prioritet är att se till att järnvägsverksamheten kan bedrivas på bästa sätt. Den här transformatorstationen som Bodens Energi håller på att uppföra har betydelse för strömförsörjningen för järnvägen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om