Detaljplanen är utställd för granskning till 13 februari. Detaljplanen har tidigare varit ute på samråd och synpunkterna från samrådet finns att läsa i samrådsredogörelsen. Detaljplanen syftar till att bidra med nya bostäder och den möjliggör tre tiovåningshus, två flerfamiljshus på 2-3 våningar, fyra punkthus på max fem våningar och utveckling av service i Sävast centrum. Under samrådet kom det in 13 skrivelser, bland annat från länsstyrelsen, lantmäteriet, Bodens Energi och åtta privatpersoner.
Länsstyrelsen noterar att planen behöver kompletteras med en beskrivning av naturmiljön och en bedömning hur den kommer att påverkas av en utökad bebyggelse. Lantmäteriets synpunkter är att man i planbeskrivningen uppger att exploateringsavtal ska upprättas men inget om innehållet. Enligt plan- och bygglagen ska kommunen, om avsikten är att ingå exploateringsavtal, redan i samrådsskedet redovisa avtalets huvudsakliga innehåll liksom konsekvenserna.
– Kommunen kommer att svara på alla inkomna synpunkter. Vi kan även göra mindre ändringar i planen innan den går vidare för antagande, säger Lars Andersson.
När det gäller privatpersonernas syn på byggnation så vill inte Andersson föregripa detaljplaneärendet genom att ha en diskussion i förväg. Några boende anser att naturen och den lantliga miljön påverkas mycket av att tillåta tre stycken tio våningshus. En kvinna tyckte att "höghus kan man bygga i Boden istället för Sävast". De som bosätter sig i Sävast vill hellre bo i tvåplanshus med uteplats.
Boende har också synpunkt på att detaljplanen vid ett genomförande skulle påverka boende på Potatisvägen 12 och 14 negativt när grönytorna försvinner. "Ytorna används i dag för att sola, träffa grannar och leka." Om det ska byggas så bygg närmare skogen där de gamla husen stod tidigare, är rådet till kommunen.
– Vi kommer nu att formalisera alla synpunkter inom ramen för den här planprocessen. Sedan skriver vi ett granskningsutlåtande, där vi tar ställning från Bodens kommuns sida, hur vi ser på de här synpunkterna. Om vi håller med och gör en ändring eller inte. Därefter går detaljplanen vidare till miljö- och byggnämnden för beslut om antagande, säger Lars Andersson.