Bakgrunden till tvisten mellan de boende i närområdet och Bodens energi tar sin början i samband med att Bodens energi AB ville bygga en reservpanna till fjärrvärmen i Sävast. För att kunna uppföra panncentralen på tomten i Sävast krävdes att ändringar gjordes i detaljplanen för området.
Överklagades
Ärendet överklagades av boende i närområdet och hamnade slutligen hos Mark- och miljödomstolen, som konstaterade att den detaljplaneändring som krävdes för bygget av panncentralen, inte skulle vålla några större problem för de boende.
- Den striden förlorade vi, det har vi accepterat, säger Anders Carolin som företräder de boende i närområdet.
Men nu hettar det till igen. Bodens energi sökte om bygglov i slutet av förra året. Då påbörjades en ny vända. Underlaget för bygglovsansökan höll inte. Och bygglovet överklagades.
- Det var väl lite slarvigt av oss. Det var två saker som överklagades. Vi hade beräknat fel längd på den skorsten som ska upp. Det handlade om 15 centimeter Och för det andra så hade vi enligt kartorna missbedömt placeringen av centralen med 30-40 centimeter, säger Hardy Lundberg, vd vid Bodens energi.
För närvarande ligger bygglovsärendet hos länsstyrelsen som alltså ska göra en bedömning på energibolagets senast inlämnade bygglov.
I veckan transporterade Bodens energi dock dit panncentralen. Utan färdigt bygglov alltså.
- Det är en tillfällig uppställning. Panncentralen levereras som container. Vi har kommunens stöd. Vi har frågat och fått svaret att det går bra, säger Hardy Lundberg.
Provisorisk uppställning
Han betonar att det bara handlar om en provisorisk uppställning i väntan på bygglovsbeslut.
- Får vi inte klart med bygglov så tar vi bort den, säger Lundberg.
Men tillgreppet som sköts med stöd från Boden kommun, har fått känslorna att svalla hos byborna.
- Man har inget bygglov som vunnit laga kraft och har ändå ställt upp centralen här. Den är gigantisk. Vi känner oss helt överkörda, säger Anders Carolin.
Anders Pettersson, bygginspektör vid Bodens kommun och den som handlagt ärendet från kommunens sida säger sig ha förståelse för att panncentralens placering kan uppfattas som provokativ.
- Jag håller med om att det kan uppfattas som provokativt från Bodens energis sida men i sak så har den all rätt att stå där. Detaljplanen är godkänd och har vunnit laga kraft, så en panncentral får stå där, säger Pettersson.