Kämpade för livet i ån

Med vattnet forsande in i bilen tog sig Per-Martin Häggström, hustrun Sandra Häggström och den åtta månader unge sonen Jonatan upp på taket.Platsen var Jävreån.Klockan var tio på kvällen, det var mörkt och kallt.– Det var lite läbbigt när man insåg att man hade hamnat i vattnet, säger Per-Martin Häggström om dramat.

Foto:

Foto:

Foto:

SANGIS2008-11-28 06:00

Precis mittemot bensinmacken Shell i Jävre sladdade bilen med familjen Häggström rakt in i en mardröm i onsdags.
På bråkdelen av en sekund byttes en mysig hemresa till en kamp på liv och död.
Den röda Toyotan flög över sidoräcket vid E 4 och stod helt plötsligt i Jävreån – med vattnet en dryg decimeter upp på sidorutorna.
– Vägen var ju hur fin som helst men där var det riktigt dåligt. Det gick inte att köra, som en vattenplaning, säger Per-Martin Häggström som tror att en snövall är anledningen till att bilen lättade över räcket.
Han berättar att en obehaglig känsla av hjälplöshet smög sig på honom inledningsvis när han insåg vad som hänt.
Klättrade ut
Men med vattnet forsande in från sidorutan blev det sedan bråttom i bilen. Den åtta månader gamle Jonatan hade vaknat till i bilbarnstolen och grät högljutt när det unga paret agerade instinktivt.
Klättrade ut
– Sandra klättrade ut genom sidorutan och så skickade jag ut Jonatan. Sedan klättrade jag ut genom takluckan, jag hade inte kommit på att takluckan fanns innan, säger han och skrattar.
Efter några minuter på biltaket tog sig familjen ner på isen på ena sidan av bilen och vidare till en bensinmack där de fick hjälp. Tillsammans med en lastbilschaufför väntade de sedan på räddningstjänsten från Piteå.
– Det kunde ha gått hur illa som helst. Dom hade en otrolig tur, säger Frank Olsson, brandmästare vid räddningstjänsten i Piteå, som kom till platsen direkt efter ambulansen.
Då befarade han det värsta.
– Det första larmet vi fick var att de satt på taket och att bilen höll på att sjunka, säger Frank Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om