Sångberg om löjfisket: ”Bättre än i fjol”

"Det ser ganska bra ut, bättre än i fjol." Yrkesfiskaren Per-Erik Sångberg är optimistisk om årets löjfiske.

Mats Rönnqvist, Per-Erik Sångberg och Carl Otto Gählman (gruppledare Framtid i Kalix). Bilden är från i anslutning till årets laxfiske.

Mats Rönnqvist, Per-Erik Sångberg och Carl Otto Gählman (gruppledare Framtid i Kalix). Bilden är från i anslutning till årets laxfiske.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-10-08 21:56

Norrbottens Media har berättat att Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beslutat att 700 ton siklöja får fångas i årets fiske, som är inskränkt i tid genom överenskommelse om att starten för fisket inleds cirka en vecka senare och med färre fisketimmar per dag.

Beslutet motiverades med att ett noga kontrollerat fiske ska säkerställa beståndets bärkraft och att årets fiskenivå i relation till beståndets storlek motsvarar förra årets nivå.

Per-Erik Sångberg som är yrkesfiskare sedan 60 år tillbaka, varnade för att inskränkningarna fortsätter.

Nu är fisket i gång sedan en tid tillbaka.

Hur ser det ut?

– Det ser ganska bra ut, bättre än i fjol och det var ett ganska bra år. Vi får sex till åtta bingar per dag, en del strömming men ändå bra, och en binge är 350 till 400 kilo fisk. Vi tycker att det är rätt så bra, säger Per-Erik Sångberg som fiskar med Mats Rönnqvist och Kent Haglund.

Tre dagar in på fisket efter siklöja blåstes fisket av och stod stilla en tid.

– Efter tre dagar hade totalt 250 ton fisk fångats. Syftet med stoppet var att myndigheten skulle få grepp om hur mycket som tagits upp totalt, säger Per-Erik Sångberg.

Siklöjan lär inte ha så mycket rom ännu, den mognar efter hand och mer närmare leken.

 – Prislappen på löjrommen hamnar nog kring fjolårets nivå, 1 800 till 2 000 kronor kilot. Jag tror inte att den kan bli dyrare än så, om människor fortfarande ska vilja köpa den, säger Per-Erik Sångberg.

Löja.
Löja.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!