Gällivare kommun har aviserat att de siktar på att bli en mer attraktiv friluftsort för både boende och besökare. En del i det är projektet ”Friluftsstigen” som ska sträcka sig mellan Sandviken och Nuolajärvi via ”Ettöreskyrkan” och hembygdsområdet.
– Syftet är att gynna det tätortsnära friluftslivet och göra en sak som medborgare och alla tycker är viktigt och bra, säger Sven Lundgren, avdelningschef service och fritid.
Avsikten är att sträckan ska erbjuda rastplatser i form av terrasser och grillplatser men möjligtvis också lite kulturhistoria då det finns planer på att flytta kulturhus från Malmberget till stigens närområde.
– Då kanske vi kan få upp lite skyltar med information om vart husen tidigare stått och vilka som bott i husen. Tanken i stort är att man ska kunna färdas längs med älven och komma närmare vattnet hela sträckan till och från Nuolajärvi, säger Pia Sundvall, fritidsutvecklare.
Arbetet som påbörjades under förra året utförs av kommunens arbetsmarknadsenhet och beräknas vara färdigt under 2019. Exakt hur stigen kommer utformas står alltså inte helt klart utan vissa delar är fortfarande i planeringsstadiet. Vad som däremot står klart är att Nuolajärviområdet kommer innehålla en promenadslinga runt sjön, två större rastplatser, toaletter, några mindre mötesplatser med bänkar samt en fiskebrygga. Till största del anpassat för personer med funktionsnedsättningar. Delar av slingan finns redan på plats och uppskattas vara i stort sett färdigställd nästa sommar.
– På så sätt kommer man åt den sidan av sjön som tidigare varit ganska otillgänglig. Där har vi ett närliggande äldreboende och ett boende för socialt stöd. Vi vill att alla ska gynnas av det nära friluftslivet, säger Sven Lundgren.
I dagsläget är kostnaden för Friluftsstigen beräknad till ungefär en miljon kronor. Satsningen har grund i regeringens tio friluftsmål som bland annat innefattar en tillgänglig och attraktiv tätortsnära natur samt ett rikt friluftsliv i skolan. Det finns planer på att anlägga så kallade ”skolskogar” i så nära anslutning som möjligt till ortens skolor där de kan anordna lektioner och utevistelser. Nuolajärvi och Sandviken är exempel på tänkbara skogar.
– Vi har väldigt nära till naturen och borde nyttja det genom att låta de barn som bor här också ta del av det och lära sig av det på ett bättre sätt. Skolskogar kan lägga grunden för ett aktivt framtida friluftsliv, säger Pia Sundvall.