Lördagen var vacker med en gul sol på bergskammarna och mer blått vinterljus i övrigt. En riktigt blågul dag för de som tagit sig till Sandträsk fyra mil norr om Boden. Just före lunchtid fanns 15 fiskare på Sandträskets is, ivrigt spanande ner i hålen efter regnbåge och röding.
Förhållandena på den 20 centimeter tjocka isen var goda. Ett decimetertjockt snölager gjorde förflyttningarna bekväma.
Snålt
Cirka 14 grader uppe i byn, men en snålvind från nordväst på sjön. Ingvar Eriksson väntade på fångst.
- Jag hade riktiga hugg, men jag fick inte fast dem. Jag har varit på premiären många år och även senare på säsongen. Sandträsket är en av de bättre sjöarna.
Värmelåda
Han hade en låda av metall framför sig med metanolbrännare i botten. Där kunde han växelvis värma vänster och höger hand. En hand i lådan, en på spöet.
Fast det var kallt att sitta.
- Nog värsta gången som jag har varit med om, funderade han. Fötterna klarar jag bra med vinterstövlar och vinterfoder. Men det är en tjusning med fisket på vintern och det blir ju bättre efter helgerna som kommer.
Meriter
Silvermedalj i lag på SM och framskjutna placeringar på DM tillhör meriterna. Fast så långt fisklös denna dag.
Däremot kunde Lennart Selberg, Luleå, stoltsera med en regnbåge. Han övervarade premiären för tredje året.
- Vi brukar hålla oss häromkring. Och även längre fram på våren för att få röding.
Kassör
Starten i Sandträsk ligger traditionellt vid den här tiden. Gransjö-Sandträsk Jakt och Fiske kör fisket i sjön.
- Vi får in 60.000-70.000 kronor per år, säger kassören Per-Erik Nilsson och skär upp egenhändigt tillverkad toscakaka till kaffet innan vi drar ut.
Nu hade vi litet otur i dag eftersom det var premiär på andra ställen också, tillägger han om antalet deltagare. Men vädret spelar också in.
Fisk sätts ut regelbundet. I år har cirka 1.000 kilo regnbåge och röding berikat Sandträsket. Riktig storabborre, bland annat med vinst i Kurirens fiske-DM sommaren 2009, kompletterar utbudet.