"Jag skäms när det kommer hit folk"

På Sandskär i Haparanda skärgård är stugägare missnöjda med länsstyrelsens underhåll av spänger på ön. Tillgången till bastuanläggning skapar också konflikt. "Det blir bråk och kiv", säger Mats Lindelöf, stugägare på ön.

Mats Lindelöf framför den igenbommade bastun. "Det blir bråk och kiv och det skrivs listor där uppe och listorna slits ned och försvinner. Så nu har det slutat med att vi måste bygga en helt egen privat bastu igen", säger Mats Lindelöf.

Mats Lindelöf framför den igenbommade bastun. "Det blir bråk och kiv och det skrivs listor där uppe och listorna slits ned och försvinner. Så nu har det slutat med att vi måste bygga en helt egen privat bastu igen", säger Mats Lindelöf.

Foto: Lars-Göran Norlin

Sandskär2018-07-27 19:06

Stugägare på Sandskär i Haparanda skärgård anser att länsstyrelsen underhåll av spänger är eftersatt.

– Spängerna ska vara handikappanpassade men de är i sådant skicka att det inte går att ta sig fram på för handikappade, säger Mats Lindelöf som arrenderar på ön och visare några trasiga spänger på ön.

– Jag har skämts när det kommer hit folk, säger Mats Lindelöf.

Länsstyrelsen är medveten om spängerna och uppger att man kommer att fixa spängerna.

– Vi håller på jag har folk ute i hela länet och Sandskär ska göras. Vi har varit där och titta så att det finns en del att göra men det är inte helt allvarligt det som är på Sandskär. Vi har miltals med spänger och vi hinner inte byta allt varenda gång. Det kommer att åtgärdas, delar av det kanske redan i år. Vi har ju varit där och jobbat så vi har renoverat en del av spängerna, säger Kjell Sundvall, enhetschef för fältenheten på länsstyrelsen.

Sundvall berättar att länsstyrelsen har planer för Haparanda-Sandskär bland annat ska de göra en ny entréplats vid hamnen.

– Vi har satsat ganska mycket pengar på den där ön så folk får ta det lite lugnt. Jag menar för något år sedan så har jag muddrat där för tre miljoner. Jag vet att spången är kanske inte den bästa men man tar sig fram efter spången, säger Sundvall.

Förutom underhållet av spängerna på ön så är stugägarna inte nöjda med tillgången till bastuanläggningen. Ett tag fanns det två anläggningar på ön.

– Nu ska en bastu serva upp till 150 personer så vi själva ryms inte i bastun. Bastun är igång dygnet runt och har du tur så får du en bokad tid. Det blir bråk och kiv och det skrivs listor där uppe och listorna slits ned och försvinner. Så nu har det slutat med att vi måste bygga en helt egen privat bastu igen, säger Lindelöf.

Den ena stängdes för tre år sedan på grund av säkerhetsskäl. Man var rädd att eventuella gnistor från bastun skulle riskera att starta en brand.

– Ingenting har hänt på tre år. Nog borde man ha hunnit med att flytta den på tre år, säger Lindelöf.

Kjell Sundvall, enhetschef för fältenheten på länsstyrelsen menar att stugägarna har missförstått.

– Det ska inte flyttas någon bastu. Jag vet inte vart man har fått det ifrån. Det finns en bastu och vi kan inte börja bygga två, tre bastuanläggningar för stugägarna där. Utan det finns en bastu och den är öppen för allmänheten, säger Sundvall och tillägger:

– Det blir som fel diskussion om vi ska se till att ha bastuanläggning som är enkom gjort för stugägare. Då skulle vi aldrig ha byggt någon bastu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om