Samtidskonst på nya platser och oväntade rum

Det är nästan som att kliva in i farmors gamla kök. Pinnsoffan är på plats, liksom de hårda hemmagjorda trästolarna i den ljusblå färgen som för minnen till fattigmannens bondekök.

18 november 2018 11:15

”Mammas Hus i Lainio” är en utställning i två delar. En visas på Marttigårdens hembygdsgård i Lainio, den andra delen visas på Norrbottens Museum. Utställningarna ingår i Luleåbiennalen genom Residence - in Natures medverkan. Ett tvåårigt konstnärligt projekt där utövare från olika discipliner och bakgrund bjudits in för att verka och arbeta direkt i materialet under en begränsad tid.

– Vi är mitt i processen. Det vi visar här på Norrbottens Museum måste snaras ses som en delredovisning, säger konstnären Hans Isaksson.

Det är i hans mammas gamla föräldragård i Lainio som projektet har sin bas. Där jobbar tio konstnärer med sina olika projekt, alla med olika ingångar, över två årscyklar för att närma sig platsen, människorna och dess specifika natur och förutsättningar.

Residence - in - Nature initierades av konstnären Åsa Jungnelius i Småland 2013.

– För att förstå en plats, menar jag, att en förutsättning är att leva och bo i materialet. Det är bara så man skapar en dialog till en ny plats för samtidskonsten, säger hon.

Åsa Jungnelius menar att temporära nomadiska konstinstitutioner är ett bra sätt att nå ut med samtidskonst på orter och platser som saknar institutioner, naturliga mötesplatser och torg.

– Kanske är det vid jakttornet samtidskonsten ska visas. Jag tror att det håller på att luckras upp var konst ska visas och av vem. Jag menar samtidskonsten, liksom den offentliga konsten, bör vara överallt. Du ska inte behöva åka till en storstad för att möta konsten.

Residence - in - Nature

Tio konstnärer från olika discipliner och bakgrunder deltar i det tvååriga projektet Residence-in-Nature: ”Mammas hus i Lainio”. Medverkande konstnärer är: Johanna Gustafsson Fürst, Ingvild Holm, Hans Isaksson, Åsa Jungnelius, Oskar Männikkö, Olof Marsja, Esko Männikkö, Gustaf Nordenskiöld, Lisa Torell och Markus Vallien.

Vid utställningen på Norrbottens Museum visas allt från installationer, akvarellmålningar, skulpturer till en performance i två delar av scenkonstnären Ingvild Holm med utgångspunkt i ett utkast till filmmanus hon hittade i Lainios hembygdsgård.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!