Snart tar samhällsomvandlingen fart – på riktigt

Markarbeten, rivningar och husflyttar. Nästa år tar samhällsomvandlingarna i Malmfälten fart ordentligt då flera olika projekt ska genomföras samtidigt.

Rivs. Gamla järnvägsstationen ska rivas.

Rivs. Gamla järnvägsstationen ska rivas.

Foto: Saga Skovdahl

Samhällsomvandlingen2016-12-01 17:37

– Vi ser stora utmaningar. Men jag brukar säga att LKAB är bäst i världen på två saker: Det första är att baka pellets och det andra är att driva stora projekt, och också att driva stora projekt samtidigt. Skillnaden nu är att vi driver de här stora projekten ute i samhället, säger Joakim Björnström, ortsansvarig för samhällsomvandlingen i Kiruna hos LKAB.

Nästa år blir sannolikt samhällsomvandlingarna i Malmfälten än mer påtagliga för befolkningen. Då ska nämligen ett antal byggnader tömmas, flyttas, och rivas. Särskilt i området Luossavaara kommer stor aktivitet pågå - innan kulturbyggnader flyttas dit och två nya hus byggs måste marken förberedas för bebyggelsen. Viktigt att lyckas med enligt Joakim Björnström är samordna projekten väl och hålla tidplanerna.

– Till syvende och sist är det som är viktigast för oss att boendemiljön för dem som bor i närheten av rivningsområdena ska vara jättebra under tiden vi river. Att riva på ett ansvarsfullt sätt för de närboende, det är det viktigaste för oss. Men vi har jättestor vana och kunskaper för att göra just det, säger han.

Vad gäller kostnaderna för projekten håller Joakim Björnström fram att gruvjätten sedan länge noggrant har planerat för, betalat ut och reserverat pengar för samhällsomvandlingarna. Under 2018 och 2019 ska bolaget i synnerhet fokusera på att bygga nya bostadshus.

– Vi kommer att vila med rivningar 2018 och sedan blir det spännande under 2019, för då kommer bland annat det nuvarande stadshuset att rivas, säger han.

Det här händer i Kiruna

Redan i januari ska Bolagshotellet, Hjalmar Lundbohmsgården och delar av LKAB:s Annex tömmas. Bolagshotellet och Hjalmar Lundbohmsgården ska delas upp och flyttas till Luossavaara i omgångar under augusti och september.

Även arbetarbostaden B5 ska flyttas till Luossavaara tillsammans med tre så kallade bläcktornshus. Detta ska ske under juni - juli. Ingenjörsvillan ska byggas om och flyttas till samma område i oktober - november. Innan byggnaderna kan flyttas kommer förberedande infrastruktur- och markarbeten pågår där.

Länsmanbostaden flyttas till nya centrum i oktober.

Under perioden mars - oktober ska flera byggnader rivas, bland annat: Järnvägshotellet, Hotell Rallaren, den gamla järnvägsstationen, ett antal radhus och gård 6 och 8 i Ullspiran.

Vidare ska arbetet med den nya sträckningen av väg E10 inledas, och det nya stadshuset ska få stenfasad och fönster under sommaren.

Det här händer i Malmberget och Gällivare

Arbetet med 62 nya lägenheter i kvarteret Kommunalhemmet i Gällivare fortsätter.

Markarbeten för cirka 450 bostäder på Repisvaara Norra påbörjas i april. I området Repisvaara Mitten ska arbetet med att bygga 120 småhus påbörjas.

På Genvägen i Koskullskulle ska uppförandet av 40 lägenheter åt LKAB Fastigheter inledas.

I kvarteret Dansaren i Gällivare ska 22 lägenheter bli inflyttningsklara under hösten.

I Malmberget ska ett flertal byggnader rivas och fjärrvärmeledningar dras om. Där ska också Trädgårdsvägen stängas av.

Arbetet med att flytta kulturbyggnader till Koskullskulle fortsätter.

Nya bostäder ska också börja byggas i kvarteret Hasseln i Gällivare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!