Sommartid: Du har väl inte glömt att vrida fram klockan?

I natt vred vi fram klockan en timme för sommartid och påskhelgen och påsknatten blir därmed en timme kortare än vanligt.I höst vrider vi tillbaka. Men borde vi verkligen det?

Samhälle2016-03-26 13:49

– Forskning visar att det vore hälsosamt med permanent sommartid, säger riksdagsledamoten Robert Hannah (L).

Hans inlämnade riksdagsmotion, om att införa sommartid året om, har inte behandlats än. Men om Liberalernas Robert Hannah får bestämma ska vi inte återgå till vintertid.

– Man kan inte ta bort vintern, men man kan göra den ljusare, säger Robert Hannah.

– Människans beteendemönster förändras. När vi hade enbart vintertid var det för att vi var ett bondesamhälle där man vaknade upp tidigt på morgonen. I dag har vi mycket av vår fritid på eftermiddagen, ändå väljer vi att ha mörka eftermiddagar.

Ljusa eftermiddagar, säger han, leder till bättre fysisk och mental hälsa, inte minst för barn. I sin motion hänvisar han till en studie från London School of Hygiene & Tropical Medicine, som visar att barns rörlighet ökar med två minuter per dag när klockan vrids fram.

– Ju senare det blir mörkt, desto mer tid har man för att motionera och vara ute i ljuset.

Någon större förhoppning om att motionen ska gå igenom har han däremot inte. Inte minst eftersom merparten av EU delar tider.

– Man måste nog göra det här tillsammans med andra europeiska länder, så jag tror att man kommer att säga nej. Men jag vill att man för en samhällsdebatt om det.

Men i natt är det i alla fall dags att sätta fram klockan. (TT)

Fakta: Sommartid och normaltid

Vintertiden är normaltid sedan 1870-talet.

Redan 1916 gjordes ett första försök med sommartid i Sverige, men bönderna protesterade så mycket att det dröjde ända till 1980 innan sommartid infördes.

I år sker omställningen till sommartid söndagen den 27 mars. Klockan 02.00 vrids klockan fram till 03.00.

Sommartiden är sedan 1996 sju månader lång. I hela EU gäller att den börjar sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober.

Den 30 oktober är det dags att ställa tillbaka klockan till vintertid.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!