Konstant behov av familjehem

Trycket var som hårdast i höstas men fortfarande finns ett behov av familjehem i Boden. "Det sker en konstant ökning", säger Carina Strömbäck, familjehemssekreterare.

Foto: Fredrik Samuelson

Samhälle2016-05-27 17:00

På onsdag arrangerar Bodens kommun en informationskväll om vad det innebär att vara ett familjehem. I augusti 2015 nådde behovet sin topp på grund av att flyktingströmmen då var som hårdast. Nu har flyktingsströmmen mattats av. Carina Strömbäck understryker att den konstanta ökningen som sker inte enbart beror på flykting situationen utan på grund av att det finns ett behov av familjehem bland svenska barn.

– Vi behöver alltid fler familjehem och den ökning vi noterar är inte utmärkande för Boden utan genomgående för hela landet, säger hon.

Rekrytering av familjehem sker vanligtvis genom att personer anmäler sitt intresse till kommunen. Bodens kommun brukar också efterlysa familjehem via annonsering och träffar som den som är planerad till kommande vecka.

– Vi ser att när vi tydliggör att det finns ett behov så får vi bättre respons. De som hör av sig till oss efter en annonsering berättar ofta att de funderat över det här en längre tid men varit osäkra på om det verkligen finns ett behov, säger Carina Strömbäck.

Det handlar i stor utsträckning om att matcha barnet med rätt familj.

– Vi tittar på vilken bakgrund och vilka behov barnet har och sedan tittar vi efter vilket familjehem som passar bäst.

En familjeutredning tar som regel 2-3 månader och består av djupintervjuer, analyser och bedömningar samt registerutdrag från kronofogden, polisen och socialregistret.

Carina Strömbäck beskriver utredningen som gedigen.

– Vi vill ha ett antal färdigutredda familjehem när vi behöver placera barn och trycket på att placera barn är ganska hårt, säger hon.

Bodens kommun har även en utbildning för familjehem där målsättningen är att alla ska ha hunnit genomgå innan de börjar ta emot barn och ungdomar.

Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson

Familjehem. En placering i ett familjehem föregås alltid av socialsekreterarens utredning där barnets behov kartläggs. Placeringens längd kan variera från ett par månader till flera år. Målet är att barnet i framtiden ska kunna flytta hem till sina föräldrar igen. Socialtjänsten har det övergripande ansvaret för barnet under hela placeringen och ska hålla sig underrättad om vad som händer i barnets liv. Ersättning i form av arvode och omkostnad varierar beroende på intensitet och svårighetsgrad och betalas ut månadsvis.

Kontaktfamilj. Många familjer har ett litet nätverk. Ibland är föräldrarna unga och behöver stöd i sin föräldraroll. Då kan det behövas en kontaktfamilj som kan ge barnen extra stöd någon helg varje månad. En del kontaktfamiljer ordnar med spännande aktiviteter, men viktigast är att man tar sig tid för barnet så att hon eller han känner sig välkommen. Kontaktfamiljen anlitas för sex månader i taget men det är också vanligt att uppdraget pågår under en längre tid. Ersättning i form av arvode och omkostnad varierar beroende på intensitet och svårighetsgrad och betalas ut månadsvis.

Kontaktperson. En kontaktperson kan tillsättas när en människa har behov av råd, stöd eller aktivering. Vem som helst har rätt att ansöka om en kontaktperson till stöd i en besvärlig situation. Det är socialtjänsten som utreder om behovet finns. Ersättning till kontaktpersonen i form av arvode och omkostnad varierar beroende på intensitet och svårighetsgrad och betalas ut månadsvis. Alla som vill bli kontaktperson måste först genomgå en kontaktpersonsutredning vid socialkontoret.

Källa: Bodens kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om