På onsdag arrangerar Bodens kommun en informationskväll om vad det innebär att vara ett familjehem. I augusti 2015 nådde behovet sin topp på grund av att flyktingströmmen då var som hårdast. Nu har flyktingsströmmen mattats av. Carina Strömbäck understryker att den konstanta ökningen som sker inte enbart beror på flykting situationen utan på grund av att det finns ett behov av familjehem bland svenska barn.
– Vi behöver alltid fler familjehem och den ökning vi noterar är inte utmärkande för Boden utan genomgående för hela landet, säger hon.
Rekrytering av familjehem sker vanligtvis genom att personer anmäler sitt intresse till kommunen. Bodens kommun brukar också efterlysa familjehem via annonsering och träffar som den som är planerad till kommande vecka.
– Vi ser att när vi tydliggör att det finns ett behov så får vi bättre respons. De som hör av sig till oss efter en annonsering berättar ofta att de funderat över det här en längre tid men varit osäkra på om det verkligen finns ett behov, säger Carina Strömbäck.
Det handlar i stor utsträckning om att matcha barnet med rätt familj.
– Vi tittar på vilken bakgrund och vilka behov barnet har och sedan tittar vi efter vilket familjehem som passar bäst.
En familjeutredning tar som regel 2-3 månader och består av djupintervjuer, analyser och bedömningar samt registerutdrag från kronofogden, polisen och socialregistret.
Carina Strömbäck beskriver utredningen som gedigen.
– Vi vill ha ett antal färdigutredda familjehem när vi behöver placera barn och trycket på att placera barn är ganska hårt, säger hon.
Bodens kommun har även en utbildning för familjehem där målsättningen är att alla ska ha hunnit genomgå innan de börjar ta emot barn och ungdomar.