De jobbar för ett tryggare Boden

Synligare poliser och prioriterat stöd till ungdomar med riskbeteende och deras föräldrar. Så ska kommunen och polisen tillsammans göra Boden tryggare.

Förebyggande. Kent Isaksson, Tommy Lindvall, Karina Edenhagen och Jenny Fahlgren pratar med elever för att öka tryggheten.

Förebyggande. Kent Isaksson, Tommy Lindvall, Karina Edenhagen och Jenny Fahlgren pratar med elever för att öka tryggheten.

Foto: Nellie Andersson

SAMHÄLLE2017-01-23 17:30

Bodens kommun har under flera år samarbetat med polisen för att göra kommunen tryggare och för att öka trygghetskänslan hos den som vistas i kommunen. Nu har parterna förnyat det gemensamma medborgarlöftet, som bygger på bland annat allmänhetens synpunkter under det gångna året. Där har synlig polisnärvaro och en oro för ungdomar med riskbeteende varit några av de mest framträdande punkterna.

– Det vi vill göra med det här är att lyssna på medborgarna ”vad tycker medborgarna skapar otrygghet där de befinner sig?”, säger Stefan Ström, kommunpolis i Luleå och Boden.

Enligt Brå:s senaste trygghetsmätning upplever de allra flesta Norrbotten som en trygg plats att bo på, men det finns också en grupp som inte gör det. I mätningen uppger 13 procent av de tillfrågade från länet att de känner sig mycket eller ganska otrygga när de ska gå ut sent om kvällarna. Det är en skillnad på tio procent från Skåne och Södermanlands som län leder just den statistiken. Trots att Norrbottens siffror ligger under riksgenomsnittet tror kommunpolisen att det är viktigt med det förebyggande arbetet.

– Den bästa brottsutredningseffekten är faktiskt att se till att det inte begås några brott.

Under veckan kommer representanter från räddningstjänsten och socialtjänsten besöka skolor i kommunen tillsammans med områdespolis Kent Isaksson för att prata om bland annat droger.

Förhoppningen är att öka förståelsen för hur brottslighet påverkar samhället, men också på sikt minska droganvändningen. Att uppmärksamma problem i tidigt stadium tror Kent Isaksson är viktigt.

– Det är viktigt att jobba långsiktigt med förebyggande arbete i kommunen.

Gruppen pratar med elever i årskurs sex och åtta, men också föräldrar. Att de olika representanterna visar sig och pratar om problemen tror områdespolisen är någonting som får ungdomarna att tänka till.

– Kan vi nå någon med de här budskapen vi har är vi jättenöjda, säger Kent Isaksson.

Tillsammans ska kommunen och polisen också genomföra minst två trygghetsvandringar och minst 30 trafikkontroller. Allt för att öka trygghetskänslan i Boden. – Det är för att få upp den upplevda tryggheten, man ska känna sig trygg i Boden och om vi samarbetar blir det bättre resultat, säger Catarina Ask (Mp), ordförande i rådet för trygghet och hälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!