De vill ta över – "folk är less"

Kommuner står mot varandra, och Jokkmokk lovar komma till skott om Sametingets parlamentsbyggnad hamnar där. "Folk är less på att inget händer", säger Mattias Berglund.

Ej avgjort. Sju kommuner, däribland Malå och Kiruna, visade korten inför framtida beslut om var parlamentsbyggnaden ska placeras.

Ej avgjort. Sju kommuner, däribland Malå och Kiruna, visade korten inför framtida beslut om var parlamentsbyggnaden ska placeras.

Foto: Marie Enoksson Sametinget

Sametinget2016-10-03 20:30

Han är anlitad som konsult åt Jokkmokk och var igår på plats vid Sametingets plenum, som denna gång hålls i Skellefteå.

Det är i samband med det flera dagar långa mötet i Skellefteå som sju kommuner, alla med anspråk på att få parlamentsbyggnaden, fått chansen att visa korten.

Jokkmokk drabbades omgående av ett bortfall, kommunalrådet Robert Bernhardsson blev försenad i flyget. Utöver Mattias Berglund deltog kommunsekreteraren Marcus Sjaggo.

– Det var inte så att vi höll en presentation inför hela gruppen utan presentationen skedde via montrar. Ledamöter kunde gå omkring och prata med oss. Vi har sedan tidigare god kontakt med dem, de är informerade och vi låg ju bra till redan när det första beslutet om placeringen togs. Jag upplever att fler och fler vill att vi kommer till beslut och att det finns en frustration över att det inte händer något, säger Mattias Berglund.

En lösning, om byggnaden hamnar i Jokkmokk, är en placering vid sjön Talvatis, en historisk plats i och med rötterna till den historiska marknaden i Jokkmokk, som Mattias Berglund beskriver saken. Ett annat alternativ är en central placering på Svenssons tomt. För utomstående är den platsen känd för att husera stora tält under vintermarknaden. Vattenfalls tält får i så fall maka på sig till förmån för Sametinget, om det nu finns någon symbolik i det?

En plats nära muséet Ajtte är också gångbar.

De som vill ha parlamentsbyggnaden inom sin kommun är Kiruna, Arjeplog, Arvidsjaur, Jokkmokk, Malå, Lycksele och Östersund.

Sametingets plenum har redan för länge sedan beslutat att parlamentsbyggnaden ska placeras i Kiruna. Hur den då ska se ut har också presenterats publikt. Stadsomvandlingen rörde till det och det saknas inte kommuner som vill ta över. Sametinget öppnade dörren för ny lösning.

– Vi tycker det är märkligt, man får lätt intrycket av att det är Kiruna kommun som är orsak till att det inte blivit av men så är det inte, säger Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson.

Hon berättar att LKAB var orsak till att första alternativet stoppades och att Sametinget själv orsakat andra ändringar. Nu är en placering i centrum av Kiruna stad det som gäller. Vid tiden för det första beslutet anfördes logimöjligheterna och kommunikationerna som fördelar för Kiruna, minns Zakrisson.

Beslut om placeringen kommer inte att fattas under det plenum i Sametinget som nu pågår och som avslutas på torsdag.

– Jag vet inte när beslut kommer att fattas, säger Marie Enoksson, informatör vid Sametinget.

Sametinget

Invigdes 1993.

Sametinget i Sverige är både en statlig myndighet och ett folkvalt samiskt parlament.

Organisationen liknar kommunernas, med politiker och tjänstemän.

De 31 ledamöterna i Sametingets plenum utses genom allmänna val vart fjärde år.

Drygt 8 300 av Sveriges förmodade 20 000 till 35 000 samer har hittills registrerat sig i Sametingets röstlängd.

Källa: Sametinget

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om