Ett av Svenska turistföreningens flaggskepp, Saltoluokta fjällstation har nu slagit upp dörrarna för en ny vintersäsong. På gränsen till Stora sjöfallets nationalpark ligger den lilla fjällbyn som ofta är en extra populär anhalt längs Kungsleden, tack vare sin i sammanhanget betraktade "lyx" bestående av elektricitet, element och riktiga toaletter. Lägg därtill restaurang och bastu.
Här finns 15 anställda som kan kalla fjällen som sin arbetsplats. En av dem är Julia Palo från Gällivare, som jobbat här till och från sedan 2010.
– Det är så bra här att man bara vill komma tillbaka, säger hon.
I dag är hon platschef på fjällstationen, men det tog många år innan hon fick den chansen.
– Jag aspirerade på den här tjänsten under flera år, och till slut sommaren 2021 kom möjligheten och jag hoppade på direkt, berättar hon.
Vad gör jobbet så bra?
– Det är variationen och man vet aldrig vad dagen kommer att ge. Sedan är det bara se sig omkring och se hur fint det är här. Men visst är det inte roligt alla dagar, när avloppen fryser och många i personalen blir sjuk samtidigt så är det ganska svårlösta problem på ett sånt här ställe.
Tillsammans med 13 säsongsarbetare jobbar de för att göra vistelsen på fjällstationen så bra som möjlig.
De berättar att årets bokningsläge så här långt ser lite knackigt ut.
– Man märker av världsläget på våra bokningar tycker jag ändå. Våra evenemang som tidigare brukar vara säkra kort på mycket bokningar har inte samma tryck, utan man väljer kanske billigare alternativ, säger Julia Palo.
Samtidigt tycker hon det är svårt att bedöma hur hela säsongen kommer arta sig eftersom människor blivit försiktigare med bokningar långt i förväg. Fler bokar bara nån dag innan ankomst.
Intervjun avbryts av att det siktas en karavan av skotrar tågande på flertalet skoterkälkar. Det är mat, tvätt och övriga leveranser som hämtats upp från vägen på andra sidan Langassjön.
– Det är så här det går till att hålla en fjällstation igång, säger säsongsarbetaren Fredrik Nordvall samtidigt som han lastar in varor.
Han har säsongsjobbat här sedan 2016 och bara fortsätter komma tillbaka. Han kommer från Sandhamn i Stockholms skärgård, men väljer fjäll alla dagar i veckan.
– Jag började i köket som kock men nu jobbar jag som vaktmästare. Det är ett riktigt varierande jobb, säger Fredrik Nordvall.
Det är en varierande skara människor som man hittar som säsongsanställda på Saltoluokta fjällstation. Årets anställda varierar i åldrarna från 22 år ända upp till 50-årsåldern. Hälften är här för första gången och andra halvan är återkommande.
Julia Palo tycker man kan klassa arbetarna i två grupper; de som jobbar här som ett sommarjobb och de som jobbar här som en livsstil.
– Det är ju bara säsongsanställning ett par månader på vårvintern och några fler på sommaren. Det är svårt att ha dyra lån och bostad. Men det är ett val och folk anpassar sina resten av sina liv för att kunna fortsätta jobba här, säger hon.
Avslutningsvis avslöjar hon ett första artistsläpp till sommarens stora evenemang Saltofolk. Fjällmusikfestivalen kommer få besök av Sara Parkman, som nyligen syntes i tv-rutan på "På spåret".
– Det känns riktigt roligt att hon kommer hit.