Voff! Vad äter din jycke?

Att välja rätt foder till sin hund kan vara allt annat än enkelt. Är hunden kräsen? Går den ner i vikt eller har den dålig mage? Här kommer några tips på hur du ska gå till väga för att hitta rätt balans för din vän.

Voff. En hund som bajsar torr och sparsam avföring och inte tappar hull och ork får förmodlingen i sig bra med näring via sitt foder.

Voff. En hund som bajsar torr och sparsam avföring och inte tappar hull och ork får förmodlingen i sig bra med näring via sitt foder.

Foto: Mari Gustafsson

Sällskapsdjur2017-08-31 07:00

För en arbetande hund krävs mycket energi. Ett bra hundfoder utgår alltid från hundens specifika näringsbehov. Alla näringsämnen ska ha ett högt näringsvärde och hög smältbarhet för att lätt kunna tas upp i kroppen. Genom att titta på din hunds hälsa och kontrollera bajset får du ett bra mått på hur hunden mår. En hund som bajsar torr och sparsam avföring och inte tappar hull och ork får förmodligen i sig bra med näring via sitt foder.

Men ska man välja färsk- eller torrfoder?

– För att kunna tillgodose hundens näringsbehov behöver du som ägare ta reda på mer om maten, oavsett om det är torr- eller färskfoder. Om du känner dig osäker efter att ha läst innehållsförteckningen - fråga efter mer information från fodertillverkaren.

Ett bra färskfoder är väl balanserat och ett bra utfodringsalternativ för en jakthund eftersom att det har hög smältbarhet. Ett bra torrfoder tillgodoser hundens näringsbehov på ett enkelt och säkert sätt. För att ta reda på om du har valt ett bra torrfoder kan du enkelt kolla på innehållsförteckningen. En seriös fodertillverkare redovisar alltid sina råvaror och näringsvärden. Om du inte hittar informationen så är torrfodret troligtvis inte något att ha.

Så här inför jaktsäsongen kommer din jakthunds energibehov att öka. Det optimala är att utfodra hunden med högenergifoder minst två månader innan säsongen startar. Genom att börja jaktutfodra i tid ökar upptagningsförmågan och risken för att hunden ska drabbas av diarré minskar.

Källa: Fjällveterinären
Glöm inte att ge hunden friskt vatten!

En hund behöver 50–60 milliliter vatten per kilo varje dag (i normal temperatur). En 30 kg tung hund behöver 1,5-2 liter per dag. Torrfoder innehåller bara 10 % vatten, resten måste hunden få i sig genom att dricka.

Källa: Moderna försäkringar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om