– Jag vill att det ska vara spännande och jag gillar historier som man inte har hört förut, säger dramatikern Erik Norberg.

Erik Norberg, född 1967, kommer från Kiruna, men bor numera i Saltsjöbaden. När han fick höra talas om sabotageverksamheten som till stor del utgick från Kiruna på 1930-talet föddes idén till ”Nybergs mekaniska verkstad”. Tomas Isacsson, kapellmästare och musiker vid Norrbottensteatern har skrivit musiken.

– Tiden kring andra världskriget i Sverige är något som varken teatern eller svenska filmer har berört särskilt mycket. I Finland har jag nästan inte gjort något annat än att skriva pjäser om kriget – där är det så laddat. Men jag tycker det finns mycket att bearbeta i Sverige också, säger Erik Norberg.

Just denna berättelse från kriget utspelar sig dessutom i Norrbotten.

Ernst Wollweber var en tysk kommunist som flydde från Hamburg när nazisterna tog makten. I Oslo startade han en organisation som utförde sabotage mot fartyg från länder som understödde Francos regim i Spanien och även mot fartyg med laster som skulle användas för att bygga upp krigsmakten i Hitlers Tyskland.

Han rekryterade medlemmar i flera länder, däribland i Sverige.

I Kiruna lyckades Ernst Wollweber genom ombud värva Edvard Nyberg, en skicklig mekaniker och elektriker, som fick i uppgift att tillverka spränganordningar av dynamit som stals från gruvan. Edvard Nybergs ritningar användes också för serietillverkning av bomber i andra länder.

– Det var tidsinställda bomber, magnetiska minor som man satte fast på utsidan av fartygen och brandbomber för att det skulle börja brinna ombord så att fartyget tvingades söka nödhamn.

Från Kiruna smugglades bomberna iväg till bland annat Luleå och i Narvik.

– Det fanns många kommunister bland sjömännen och de visste vilka fartyg som rörde sig i hamnarna, berättar Erik Norberg.

Ett 20-tal fartyg skadades eller sänktes av Wollweberligan under de aktiva åren och några sjömän och någon kapten fick sätta livet till.

– Men syftet var inte terrorism, utan att bromsa framför allt det tyska krigsmaskineriet.

När Stalin och Hitler ingick en pakt redan i krigets inledningsskede avblåstes aktionerna.

– Det fanns också långtgående planer på sabotage mot malmtågen och mot vattenkraftverket i Porjus som försåg järnvägen med elektricitet, men de hann aldrig genomföras.

När tyskarna ockuperade Norge flydde Ernst Wollweber till Sverige. Ligans förehavanden avslöjades, han dömdes till fängelse och det gjordes även Edvard Nyberg och ytterligare nio svenskar.

Efter frigivningen grundade Edvard Nyberg firman Nybergs mekaniska verkstad som fortfarande finns kvar. I en radiointervju många år senare berättade han att han drevs av antifascistiska motiv och förnekar att han själv skulle ha varit kommunist.

Scenografin till Nybergs mekaniska har redan satts upp på teatern. Åtta skådespelare kommer att stå på scenen i det musikaliska dramat som utspelar sig i Kiruna och i Luleå.

–I sångerna och musiken kommer vi att berätta om yttre skeenden, förklarar Tomas Isacsson.

Även attentatet mot Norrskensflamman kommer att finnas med i handlingen avslöjar de.

Och Edvard Nyberg – framställs han som en hjälte eller en brottsling?

– Jag tror att man kommer att förstå hans motiv till vad han gör, men sedan får man själv döma om det var rätt eller fel – om man nu tycker det känns viktigt att göra det. Det blir intressant när den här historien får möta en publik med facit över 1900-talet och se vad de tycker om Edvard och hans kumpaner, säger Erik Norberg.