Så utbredd är sexhandeln i Norrbotten

Våren 2017 fanns det 54 personer i Norrbotten som var utsatta för prostitution. Det visar en kartläggning av Länsstyrelsen.

Viktig. "Rapporten ger oss en bild av läget och hur vi kan utforma det fortsatta arbetet", säger Eva Norlin, regionskoordinator mot prostitution och människohandel i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

Viktig. "Rapporten ger oss en bild av läget och hur vi kan utforma det fortsatta arbetet", säger Eva Norlin, regionskoordinator mot prostitution och människohandel i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

Foto:

LULEÅ.2018-01-16 09:30

– Jag hoppas att kartläggningen gör att vi slutar säga ”oj, har vi personer som säljer sex i vårt område?”. Att vi i norra regionen erkänner att vi har den här problematiken och börjar diskutera vad vi ska göra åt den.

Det säger Eva Norlin, regionskoordinator mot prostitution och människohandel i de fyra nordligaste länen.

För andra gången på två år har länsstyrelsen låtit utreda prostitutionen i norra Sverige.

Första gången var i augusti 2016, men för att skaffa sig en mer fördjupad kunskap genomfördes en mer omfattande kartläggning under våren 2017.

Vid fyra tillfällen granskades den öppna prostitutionen på Internetsidor som varken kräver inloggning eller medlemskap.

Kartläggningen visar att i Norrbotten ägnar sig minst 50 kvinnor åt prostitution. Bakom annonserna identifierades också tre män och en transsexuell person.

Rapporten pekar ut Luleå som en av orterna där prostitutionen är mest utbredd tillsammans med Umeå, Sundsvall och Östersund.

– Förr trodde man att sexhandeln fanns bara i storstäder med gatuprostituerade. Nu råder det ingen tvekan om att det finns folk som säljer sex i Norrbotten och att det finns en marknad av köpare här, men det är omöjligt att säga om den ökar eller minskar, förklarar Lisa Lindström, utvecklingsledare på länsstyrelsens enhet som arbetar mot våld i nära relationer.

Hittades minderåriga i gruppen?

– Utredarna hade ett tydligt uppdrag att socialtjänsten skulle kopplas in ifall de träffade på någon under 18 år. Det har inte hänt, men helt säker kan man inte vara.

Eva Norlin är en av landets fem regionskoordinatorer. Hon har en central roll i kampen mot människohandel i norra Sverige.

Hon anser att polisen måste prioritera den här typen av brott högre och att polis och socialtjänst bör ägna sig åt uppsökande arbete i stället för att invänta tips från hotellägare.

– Vi låter de här personerna sitta i campingstugor och vandrarhem istället för att erbjuda dem en möjlighet att förändra sitt liv. Vi har testat att erbjuda ekonomiskt stöd för att de ska kunna återvända till sina hemländer med en återintegrationsplan. Några har tackat ja och det har fungerat bra. Eftersom det är män i våra kommuner som utnyttjar de här personerna anser jag att det finns ett tydligt kommunalt ansvar att hjälpa dessa kvinnor.

Hon efterlyser att varje kommun bör ha en strategisk plan mot människohandel.

– Det handlar inte bara om att försöka fånga upp personer som är utsatta i prostitution utan också om att ge stöd till brottsutövare som behöver hjälp för att ta tag i sitt problem. Jag vet att det finns personer som är utbildade på den problematiken i Luleå, men det vore bra om alla inblandade tydligt visste var de kan vända sig för att få hjälp.

Socialtjänsten i Luleå kommun tog nyligen beslut att öppna Freda-mottagningen för människor som utsätts för prostitution. Däremot finns det i dag ingen särskild mottagning för förövare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!