Så skyddar du dig när det åskar

SMHI spår åska under dagen – så skyddar du dig själv och dina saker från att skadas.

Hus är generellt säkra mot åskan.

Hus är generellt säkra mot åskan.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Luleå2018-07-23 11:50

Tips: Under åska – dra ur sladdar ur vägguttagen för att skydda din hemelektronik. Dra även ur antennsladdar, telefonsladdar och fiberkablar.

Tips: Installera åskskydd i din bostad. Dess uppgift är att fånga blixten och leda strömmen från byggnaden ner till marken. Du kan även installera ett överspänningsskydd som ser till att det inte kommer in mer ström i elledningarna än vad det ska. Ett installerat jordtag, till exempel ett jordspett, gör att man kan ansluta inkommande vattenrör för att undvika att strömmen åker runt i husets rörledningar och istället åker ner i marken. En ringlina av rostfritt stål runt huset jämnar ut stegspänningar inuti. Den gör att marken runt huset inte blir farlig och att spänningar inte uppstår i rör- och elledningar parallellt med marken inne i ringen.

Tips: Blixten söker den kortaste vägen från molnet till jorden. Det innebär att nedslagen ofta sker i föremål som sticker upp ur omgivningarna – till exempel master eller träd. Undvik därför öppna ytor och vatten eftersom det hösta föremålet då kan vara du.

Tips: Befinner du dig på en öppen yta och inte kan nå lämpligt skydd, sök efter en svacka. Gå ner på knäna och böj dig framåt med händerna på knäna. Ligg inte utsträckt. Ju mindre du gör dig själv desto mindre blir stegspänningseffekten och skulle du träffas av blixten minskar risken för att strömmen går genom hjärtat. Avlägsna alla metallföremål du bär på dig för att minska risken för brännskador.

Tips: Sök inte skydd under höga föremål – till exempel träd. Skulle blixten slå ner i trädet löper du risk att träffas av sidoblixtar. Stå heller inte tätt samman eftersom blixten då kan vandra mellan personerna om en blir träffad av en sidoblixt.

Tips: Bada inte, även om du tycker att åskan är långt borta. Det händer att blixten slår ner i vattnet och vatten leder som bekant ström.

Tips: Vid tältning under åskväder bör man sitta mitt i tältet och med hopdragna ben.

Tips: Det är relativt riskfritt att befinna sig inomhus när det åskar. Men undvik kontakt med elektrisk utrustning som är ansluten till elnätet, fast telefon och undvik att tvätta dig eller duscha eftersom ström kan ledas genom vattnet vid ett nedslag.

Tips: En äldre bil ger bra skydd mot blixten eftersom den har en metallkaross som leder spänningen runt om personen som befinner sig i den. En modernare bil består däremot mestadels av plast och funderar inte alls lika bra. Dessutom kan bensinen fatta eld av hettan.

Källa: SMHI, Brandskyddsföreningen och Krisinformation

Kuriosa om åska

Vill du veta hur långt bort ett åskväder är? Börja räkna när du ser blixten och sluta när du hör dundret. Dela sedan antalet sekunder med tre så får du avståndet i kilometer.

Människor klara oftast ett blixtnedslag bättre än djur eftersom avståndet mellan benen i regel är kortare och strömmen inte behöver gå genom hjärtat.

Anledningen till att blixtar uppstår är att negativa laddningar samlas i nederdelen av ett åskmoln och positiva laddningar i överdelen. När spänningsskillnaden blir tillräckligt stor och luften inte längre klarar att isolera sker ett överslag och det bildas en gnista. Luften blir så upphettad att den blir självlysande och det bildas en tryck-/ljudvåg.

Blixten i sig är inte bredare än en penna, men kan vara mellan fem och tio kilometer lång.

Strömstyrkan i en blixt är i snitt 20 000 ampere, men kan vara upp emot 100 000. Spänningen är i snitt 30 miljoner volt.

Åska är vanligast i tropikerna och blir mindre vanlig ju längre mot polerna man kommer. I Amazonas åskar det i snitt 250 dagar per år medan Sverige i genomsnitt har upp emot 20 åskdagar om året. I närheten av floden Catatumbo i norra Venezuela lär det förekomma nästan ständig åska.

Det värsta åskovädret som drabbat Sverige skedde enligt SMHI natten mellan den 30 och 31 augusti 1997 på Fulufjället i nordvästra Dalarna. Då slog blixten ner 700 gånger på bara några timmar samtidigt som det kom 400 mm regn på bara ett dygn.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om