För snart två veckor sedan tog Gällivare kommun beslutet att köpa Dundret med tillhörande backar och byggnader. Detta efter att ha förhandlat med nuvarande ägaren Peter Aasa som köpte anläggningen efter konkursen 2017. Den 3 juni ska övertagandet vara klart.
– Vi upprättar ett överlåtelseavtal som vi skickar över till Dundret i dagarna. Parallellt med det jobbar vi med att hitta en kortsiktig och en långsiktig lösning för driften direkt efter vårt övertagande och iordningsställa det som behövs för kommande vintersäsong, säger kommunchefen Mats Pettersson.
I köpet ingår också boendemoduler och camping.
– Vi behöver ha en form för att ta hand om hyresgäster och underhålla fastigheter. Det behövs en organisation som gör det och frågan är om det är en intern eller extern, säger Mats Pettersson.
Under sommaren ska boenden och campingen vara igång men huruvida det ska vara möjligt att hålla igång stolsliften har kommunen inte tagit ställning till än.
– Är det ett arrangemang som anordnas så ska vi se på möjligheten att hålla den öppen, säger han.
Mats Pettersson berättar att kommunen bjudit in intressenter till samtal för att få ett så bra beslutsunderlag som möjligt. De senaste åren har föreningar och klubbar inte kunnat träna i backarna och att göra Dundret tillgängligt har varit drivkraften bakom köpet, enligt Pettersson:
– Vi vill säkerställa backarna för GSK alpina, Freeski och skidgymnasiet så det är viktigt att det villkoras oavsett vem som driftar anläggningen så att vi vet vem som gör vad och i vilken form. Vi behöver fatta beslut om vilka delar som ska drivas av vem och vilka villkor som bör finnas , säger Mats Pettersson.
Att flera av Dundrets tidigare ägare haft problem med att hitta lönsamhet ställer stora krav på kommunen.
– Det är en utmaning. Det är därför vi behöver ett brett engagemang, någonting måste göras annorlunda. Det är en fördel att det blir en mer renodlat skidanläggning i och med att hotellet bryts ut, säger han.
Köpeskillingen för Dundret där liftar och boendemoduler ingår men inte Björnfällan och bergrummet, är 90 miljoner kronor.
– I våra värderingar har vi inte tagit hänsyn till tidigare köpeskilling men det har naturligtvis varit en fråga, vi har alltid önskat att vi ska kunna köpa så billigt som möjligt. Men vi har gjort en värdering och sett den stora vikt som anläggningen har för Gällivare och sett att det är rimligt att betala den här summan. Men det ställer stora krav på oss att realisera och ta tillvara på den här tillgången, säger Mats Pettersson.