Det kan handla om att byta förnamn, mellannamn eller efternamn. Den som vill lägga till ett efternamn, till exempel Svensson och tillägget Larsson, måste idag byta eller lägga till ett mellannamn. Det kommer att förändras i sommar.
Med tanke på att Norrbotten har knappt 250 000 invånare så sker det inte så stora mängder av namnbyten.
För länets del ser statistiken lite ojämn ut. Vad det gäller nybildade efternamn var de 24 under 2012, men sjönk under 2013 till 9 för att sedan stiga till 27 under 2014, sedan gick det neråt igen till 21 under 2015 och 2016 var det 35 personer som ändrade efternamnet. Däremot var det vanligare att ändra förnamnet. Ett axplock visar att 2012 var det 121 personer som bytte förnamn, 2014 var det 142 och 2016 ändrade 137 sitt förnamn.
"Anledningen till ökningen kan antas bero på att man vill stärka sin identitet. Det är inte långsökt att anta att det finns en koppling mellan ökningen av namnbyten och internets uppkomst; personnamn har fått en allt större varumärkeskaraktär genom större exponering i exempelvis sociala medier. Det finns en märkbar önskan om individualisering som leder till ökad igenkänningsfaktor", skriver PRV i ett pressmeddelande.
– Just att namnet har varumärkesstatus märker vi bland offentliga personer där det är allt fler som varumärkesskyddar sitt namn, till exempel Zlatan, Carolina Klûft, Björn Borg och även Blondinbella, säger Stina Lilja, pressansvarig på PRV.
Ändring av namn sker än så länge hos Patent- och registreringsverket, PRV. Den 1 juli tar Skatteverket över verksamheten.
När Skatteverket tar över namnhanteringen blir det också möjligt att lägga till ett efternamn och inte ha det som ett mellannamn, som reglerna säger i dag.
Det kommer också att bli enklare att byta till de mest vanliga efternamnen. Om det är fler än 2 000 personer som har det efternamn du önskar dig så blir det genast godkänt.
För den som vill prova olika efternamn finns det en namngenerator på PRV:s hemsida.
Läs mer: Se några nya namn i Norrbotten