Så håller du granen grön och grann

Granen ska stå grön och grann i stugan under julen. Men ibland väljer den att inte samarbeta och släpper sina barr redan innan mellandagarna. Det går dock att rädda helggranen med lite snittblomspulver och genom att välja ett tungt träd, tipsar trädgårdsmästare Bosse Rappne.

15 december 2019 19:26

Hur långlivad årets gran blir i hemmet kan avgöras redan vid inköpstillfället. Bosse Rappne, som är trädgårdsmästare på slottsträdgården Ulriksdal utanför Stockholm, säger att det bästa valet för den som vill slippa ett barrinferno är att köpa en ädelgran.

Den håller barren betydligt bättre och de sitter kvar även om granen torkar. Jag brukar köra ädelgran för att slippa dammsuga barr, säger Bosse Rappne.

Köp tungt

Men även om han nuförtiden själv väljer ädelgran av praktiska skäl tycker han fortfarande att den klassiska rödgranen är finast. Och det går att få även den att hålla fast vid barren, framför allt genom att se till att den inte torkar.

När man köper den ska den kännas tung. Om den är väldigt lätt har den redan torkat.

Nästa steg för en lyckad granupplevelse är att successivt introducera trädet till det varma och torra klimatet inomhus. Hur lång tid man ska ägna åt att introducera granen beror på hur kallt det är utomhus.

Man kan börja med att först sätta den i farstun för att sedan ta in den. Man kan låta det ta ett par, tre dagar beroende på hur kallt det är ute, säger Bosse Rappne.

Som en blomma

När granen väl är inne vill den behandlas som en blomma.

Såga av fem–tio centimeter så att granen får en ny snittyta, precis som med snittblommor.

Därefter gäller det att se till att trädet har tillgång till vatten och det kan gå åt en hel del.

Man ska se till att ha en bra julgransfot som har en ordentlig balja så man får plats med mycket vatten. Om man har en gran som börjar dricka så går det åt rätt mycket.

Bosse Rappne tipsar om att ställa ett fat under julgransfoten så man inte fegar med att fylla på vatten av rädsla att det ska svämma över och blöta ner golv och matta.

Då kan man vara lite mindre försiktig med vattnet, säger han.

Skippa sockret

Om man vill pyssla om sin gran lite extra och tillhandahålla mer än bara vatten är det inte det gamla husmorsknepet med socker i vattnet som gäller. I stället kan man hälla ned en påse med snittblomspulver i foten för att slippa att bakterier bildas och täpper igen granens kanaler som ska ta upp vatten.

Socker bara gödslar och ökar bakterietillväxten, säger Bosse Rappne.
Fakta: Julgranar

Julgranar i nutida bemärkelse kan följas tillbaka till senmedeltida skråns och gillens julfirande i Schweiz och Alsace. De granarna var dock inte försedda med ljus. Den första noteringen om en ljusprydd julgran är från Pfalz 1660.

I Sverige omtalas julgranar tidigast på 1740-talet i högaristokratiska hem. Först hundra år senare började seden spridas till bredare lager.

I den äldre traditionen var det alltid fråga om små granar, placerade på bord, upphängda i taket eller satta i en kruka.

Höga julgranar dyker upp först vid mitten av 1800-talet, till att börja med i borgerliga miljöer där takhöjden var större.

Offentliga julgranar utomhus blev vanliga under tiden mellan de båda världskrigen.

Källa: Ne.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT