Så blev domen för 24-årige rånaren

Ett år och tio månaders fängelse blir straffet för den 24-åring som var med och rånade Martin Juntti den 28 april förra året. Mannen som skulle friges under fredagen blir således kvar på anstalten.

11 juli 2019 15:54

Drygt tre veckor före rånet på Martin Juntti frigavs den då 23-årige mannen från ett fängelsestraff för ett annat rån han begått två år tidigare. Det blev bara fyra månader i frihet innan han häktades och sedermera dömdes för bland annat grov stöld förra året. Under detta fängelsestraff uppdagades även detta rån och den villkorliga frihet han nu såg fram emot på fredagen ersätts av ytterligare ett år och tio månader i fängelse.

"Det har vid straffvärdesbedömningen beaktats att det varit fråga om ett angrepp i hemmet där två personer hotat och utövat våld mot Martin Juntti samt tagit en mängd saker från honom.", skriver tingsrätten.

Rätten bedömer Martin Junttis berättelse som tillförlitlig och konstaterar att de två gärningsmännen agerat i samförstånd. Den starkaste bevisningen är de fingeravtryck som återfunnits på silvertejp hemma hos Martin Junnti samt på ett svart skrin i hans lägenhet.

Martin Juntti har också pekat ut 24-åringen i samband med en fotokonfrontation efter rånet. Vid detta tillfälle var han inte helt säker på om det var rätt gärningsman, men tingsrätten anser inte att osäkerheten förtar utredningen som knyter 24-åringen till lägenheten.

24-åringens påståenden om att tejpen kunde komma från en väska som han tillverkat av silvertejp, beskriver tingsrätten som vaga, detaljfattiga och att de framstår som en efterhandskonstruktion.

Domen överklagas senast den 1 augusti.

Läs mer: Fingeravtrycken talar emot den rånmisstänkte

Läs mer: Rättegången ställdes in – rånoffret krävde eskort

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Enberg/Piteå tidningen