S-profilerna om valfiaskot i Luleå: "En chock"

Framtidens skola, utförsäljningen av Lulebo, väljarflykten till SD – och den bristande kommunikationen med väljarna. Så förklarar tre S-profiler partiets ras i Luleå. "Kommunalråden måste vara mer tillgängliga för väljarna", säger Kaj Hedstig, ordförande i Yttervikens S-förening.

"Folk är kritiska mot att Niklas Nordström är borta för mycket, de förstår inte värdet av det", säger Kaj Hedstig, ordförande för Yttervikens S-förening.

"Folk är kritiska mot att Niklas Nordström är borta för mycket, de förstår inte värdet av det", säger Kaj Hedstig, ordförande för Yttervikens S-förening.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2018-09-11 18:05

Trots tillväxt, hög byggtakt, låg arbetslöshet och diverse kommunutmärkelser gör S ett uselt val i Luleå. Partiet förlorar egenmajoritet, rasar 11,3 procentenheter – sju mandat – i kommunvalet, ett tapp som är långt större än minskningen på riksdagsnivå (-3 procentenheter).

Nederlaget skakar nu partiet internt.

– Jag är sorgsen, valresultatet var en chock, säger Kaj Hedstig, som ingår i valberedningen lokalt och är ordförande för stora Yttervikens S-förening.

Samtidigt var han förberedd på att S skulle backa.

– Jag tänker bland annat på missnöjet kring skolfrågan och utförsäljningarna av allmännyttan.

Men Kaj Hedstig var minst lika oroad över det ökade stödet för SD och menar att det allt hårdare politiska klimatet har missgynnat S.

– Vi hade partiaktiviteter utanför Coop på Björkskatan, delade ut broschyrer. Då möttes vi av alla dessa unga, tatuerade killar som kom från gymmet, var oförskämda och nästan hotfulla mot oss. Sånt har jag aldrig upplevt i tidigare valrörelser.

Han är övertygad om att många forna S-väljare inom LO-kollektivet har gått över till SD.

– Vanliga ”knegare” röstar på SD i dag. Många är också lågutbildade, frälsta av alla alternativa fakta i sociala medier.

Men valförlusten handlar också om att partiet har förlorat kontakten med fotfolket, menar Kaj Hedstig.

– Kalle (Karl Petersen, reds amn) var mycket på Storgatan, fenomenal på att möta folk. Niklas Nordström reser och marknadsför Luleå på ett annat sätt, vilket inte går hem i stugorna. Folk är kritiska mot att han är borta för mycket, de förstår inte värdet av det.

En lärdom inför kommande mandatperiod?

– Det tror jag. Närheten till väljarna är oerhört viktig. Kommunalråden måste vara mer tillgängliga, säger Kaj Hedstig.

Kent Ögren, förre regionrådet, menar att minskningen lokalt delvis är i linje med rikstrenden för partiet men lyfter också fram Rikshemaffären och utförsäljningen av allmännyttan 2015.

– När jag har varit i valstugor och deltagit i dörrknackningarna är det bostadsförsäljningarna som det fortfarande finns frågor kring. Det har hängt kvar längre än missnöjet med skolnedläggningarna. Personligen tycker jag att fastighetsaffärerna har varit nödvändiga. Inte bra med ett alltför stort och dominerande kommunalt fastighetsbolag, viktigt att få in nya investerare och frigöra kapital, så att Lulebo kan rusta upp sitt kvarvarande bestånd.

Varför har så många S-väljare varit negativa till detta?

– Det är känslodrivet, svårt att med fakta övertyga väljarna om detta, precis som skolfrågan.

SD-effekten vill Kent Ögren tona ned, men konstaterar samtidigt att det finns ett generellt missnöje gentemot partiets historiska maktställning.

– Valrörelsen handlade mycket om att rösta mot, snarare än för, ett parti.

Vad har före detta S-väljarna röstat ”mot” i Luleå?

– De vill byta ledning, precis som i regionvalet. Viljan till förändring finns hos många. Sen är det väldigt mycket plånboksfrågor numera, väljare som bara tänker i egen sak, säger Kent Ögren.

Forna partiprofilen Ulla Vanhaniemi, 78 år och på 90-talet ordförande i byggnadsnämnden, tror att partiet i viss mån har tappat kontakten med väljarna och ändå räknat med fortsatt stöd.

– Det blir slentrian, partiet tror sig veta vad folk tycker utan att egentligen veta det. Vi har varit invaggade i en trygghet med egenmajoriteten.

Hon konstaterar att valmisslyckandet sker trots en mandatperiod när mycket positivt har skett i Luleå.

– Jag har själv känt mig trygg i Niklas Nordström som kommunalråd, hur han har tagit in alla nya företagskontakter i kommunen. Däremot har han inte lyckats kommunicera till väljarna varför detta är så viktigt.

Ulla Vanhaniemi understryker vikten av att förankra den politiska färdriktningen innan beslut är fattade, något som hon själv ansträngde sig med att göra som nämndsordförande.

– Jag jobbade mycket med översiktsplanerna, minns hur jag åkte runt i byarna för att prata detaljplaner och annat, och då fanns det utrymme att prata om andra frågor också.

Nuvarande kommunledning, menar hon, har missat den medborgarkontakten.

– Ta utförsäljningen av Lulebos hyresrätter. Man gör inte så stora saker utan att först prata med de som berörs, så att de känner sig trygga.

Lika kritisk är hon kring placeringen av nya Teknikens hus i Södra hamn.

– Teknikens hus borde ligga på brandstationstomten. Om det finns någon ansvarstagande politiker kvar i stadshuset, måste de förstå att Teknikens hus i-n-t-e kan ligga i Södra hamn.

Ulla Vanhaniemi beklagar också att förra kommunalrådet Yvonne Stålnacke inte fanns kvar som vallokomotiv.

– Hon slutade för tidigt. Yvonne hade, om man använder ett gammaldags ord, ett "moderligt" och närvarande sätt att möta väljarna på. Hon borde ha varit vid Niklas sida en mandatperiod till, säger Ulla Vanhaniemi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om