Kyliga vindar över Barents

Det nya kalla kriget.
Författaren Lars Gyllenhaal varnar för upprustningen i Barentsområdet.
-  Flera arktiska brigader finns snart i Ryssland, säger han.

HEMVÄRNSMAN. Lars Gyllenhaal gick nyligen med i hemvärnet eftersom han tror på vikten av ett svenskt försvar.

HEMVÄRNSMAN. Lars Gyllenhaal gick nyligen med i hemvärnet eftersom han tror på vikten av ett svenskt försvar.

Foto: Privat

Rosvik2012-01-10 06:00

Kuriren besöker Lars Gyllenhaal i villan i Rosvik en förmiddag före jul. Han bjuder på hembakade julpepparkakor som tilltugg till mer allvarliga saker att svälja ner tillsammans med kaffet.

I nya kalla krigets skugga rustas det i Barents. Vi måste därför ta vårt försvar av gränserna på allvar, är hans bestämda åsikt.

-  Och inte bara prata Afghanistan.

Främst gäller frågan de nya ryska arktiska brigaderna. Den första blev till i november i Pechenga, nära norska gränsen. Något liknande har aldrig tidigare satts upp i Ryssland. Ytterligare minst en brigad organiseras inom kort.

Uppgifterna presenterades i somras under semestertid. Regionalt medialt ouppmärksammat. Debatten uteblev.

Hypermodernt
Brigaderna får förstklassig utrustning för att kunna agera i extremt klimat. Bland annat har de hypermoderna uniformer.

-  Bättre än de finska påstår ryska talesmän.

Brigaderna ska delvis fyllas med elitsoldater som kan luftlandsättas med helikoptrar.

-  Sådana förband har inte funnits stationerade i norr tidigare. Det kan bli hela bataljoner med elitsoldater, säger Lars Gyllenhaal och fyller på kaffet.

Också Norge flyttar fram positionerna. Största militära högkvarteret, lokaliserat i Stavanger, omgrupperades för ett år sedan till Bodö norr om polcirkeln.

Hur ska ryska attityden tolkas?

-  Att man vill backa upp sin politik för exploateringen av gas och olja. Jag har svårt att tro att de har aggressiva planer mot Sverige. Fast vi borde officiellt fråga ryssarna varför brigaderna skapats.

-  Problemet är inte vi, utan att en massa fnurror finns mellan Ryssland och Nato. Bland annat gällande Natolandet Estland.

Ett farligt läge uppstår om Ryssland vill "befria" Narva som har 80 procent ryssar.

Fatala misstag
En norsk bok kom ut häromåret om hur misstag och missförstånd kan skapa kritiska situationer i Barentsområdet. Ett exempel från boken är en länge hemlighållen händelse från 1968.

-  Sovjetiska militärfordon gick över gränsen till Norge vid Kirkenes. Norska soldater låg i ställning och osäkrade sina vapen, till och med pansarvärnsvapen. Sovjetiska truppen drog sig tillbaka efter att ha korsat gränsen några meter. Det var en missnöjesdemonstration. Tack och lov avlossade ingen av de norska gränsjägarsoldaterna skott av misstag.

Konfrontation
Lars Gyllenhaal varnar för konfrontation mellan Nato och Ryssland. Oavsiktig eller avsiktlig. Den behöver inte ske i Barentsområdet, utan kanske i Georgien, nytt aspirantland till Nato.

-  Vi kan bli indragna, även om ingen missämja finns här uppe.

Gällande olyckor och missförstånd är ubåtar i vårt närområde Barents hav ett hot även i fredstid.

-  Ubåtar byggs just nu i rasande takt. Risk finns för kollisioner som kan drabba miljön. Vi pratar inte bara om radioaktivitet, utan också om oerhört giftigt raketbränsle som kan drabba Barents hav.

-  Även den som är helt emot militärt försvar borde vara miljömässigt oroad.

Lars Gyllenhaal tror på vikten av ett eget militärt försvar. Av den anledningen gick han nyligen själv med i hemvärnet. Ett trovärdigt svenskt försvar är i allas intresse, förklarar han.

-  Att vi ordnar så att Sverige inte är ett vakuum.

Strategi Gotland
Gotland är kanske viktigaste komponenten här med sin enormt strategiska position i Östersjön.

-  Nära baltstaterna. Att få svenskt pansar till Gotland är kanske inte viktigast. Däremot luftvärn. Händer något med Estland är det tjänstefel av både Ryssland och USA att inte säkra Gotland, ett enda stort flytande hangarfartyg. Inte av intresse för att ockupera Sverige, utan rent logiskt militärt. Av taktiska skäl.

-  Är Gotland vårt hangarfartyg eller ska någon annan beskydda det åt oss?

Norrbotten?

- Steg ett är att vi omgående måste tänka över att ingenjörskompanierna i Boden flyttats. Förmåga att bygga broar är grundläggande för förflyttning av förband och ett trovärdigt försvar. Steg två är luftvärn för att skydda F 21.

Lars Gyllenhaal, 43, är författare, debattör och bloggare. Han bor i Rosvik med sin familj och har ett tiotal böcker bakom sig, varav fyra som ensam författare. Det militärhistoriska intresset och engagemanget är väl omvittnat, men han vill inte kalla sig militärhistoriker eftersom han enbart studerat språk. Lars Gyllenhaal känner väl till Ryssland efter flera års vistelse där. Lars Gyllenhaal blev Årets bofasta Pitebo 2011:

"För sitt mästerliga arbete i att gräva fram intressant militärhistoria. Något som resulterat i en mängd tv- och radioprogram samt bokprojekt, alla med genomgående hög kvalité och unik information", löd motiveringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om