Sedan tre veckor testas ett nytt sätt att inventera fiskbestånd. Med hjälp av en undervattenskamera övervakas en icke-namngiven bäck i Rosviksområdet.
– Det är första gången som utrustningen testas i skarpt läge. Vi är mycket nöjda. Det har gett oss en databank och mer kunskaper än vi hade trott från början, förklarar Stefan Stridsman från Länsstyrelsen i Norrbotten.
Med en hjälp av undervattenskameran kan fiskeribiologen exakt följa hur många fiskar som passerar längs en bäck från Bottenviken till en sjö.
Studien visar att det per dygn handlar om 10 000 fiskar, bland annat mört, abborre, id, brax, gärs, stem, gädda och benlöja.
– Under dagtid håller mjukvaran räkningen, men under nattetid ökar antalet till stora stim som måste räknas manuellt. Det blir i princip köbildning i den tre meter breda bäcken.
Varför är fiskarna aktiva under nattetid?
– Vi funderar över den frågeställningen. En del kan vara att fiskarna får ett visst skydd av nattmörkret. Dessutom är måsfåglar och fiskgjusar inte aktiva under natten.
Studien kommer att avvecklas till veckan. Orsaken är att fiskvandringarna i området avtagit under de senaste dagarna.
Fiskeribiolog Stefan Stridsman anser att undervattenskameran är ett effektivare sätt att mäta fiskbestånd jämfört med den gamla metoden med ryssjor.
– Fördelen med en elektronisk fiskräknare är att den låter all fisk passera. Att stänga av ett vattendrag med en ryssja innebär en stor påverkan. Om man blockerar en fiskvandringsväg kan det medföra att de istället väljer andra vattendrag.Se mer: Du har väl inte missat vår film från i vintras där harren nappar under isen? Se den här!