Hemmavid: Nytt läge med gammal charm

När barnen kom ville familjen Broström flytta närmare släkten och ett nyproducerat hus i Älvsbyn byttes mot en äldre kåk i Rosvik. Efter sex år i byn har Therese och hennes familj boat in sig ordentligt i huset som, efter smärre korrigeringar, erbjuder alla utrymmen familjen behöver.

Foto: Linda Wikström

Rosvik2012-01-22 06:00

Det var jobbet som fritidspedagog som fick Therese att vilja flytta till Älvsbyn den där gången för 14 år sedan. Till en början bodde hon och David i lägenhet och senare i ett nytt hus (ett Borohus!).

Therese hade nära till sitt jobb, medan maken David hela tiden pendlade till arbetet i Luleå. Paret trivdes fint i Älvsbyn men när familjen utökades med barn längtade de hem igen.

Therese kommer från Öjebyn och David från Rosvik och det var här deras föräldrar fanns. Therese och David ville att barnen skulle få en nära kontakt med sina mor- och farföräldrar och de längtade efter möjligheten till avlastning och hjälp.

Föll för huset på en gång
Att sälja huset i Älvsbyn gick fortare än de trott men något nytt hus hade de inte när flyttlasset gick hemåt efter åtta år i Älvsbyn.

- Det var sommar och vi flyttade in i Davids föräldrars fritidshus i Mörön. Vi hade ingen aning om hur länge vi skulle bli kvar där, kanske rentav över vintern?! Men så ringde mäklaren och berättade att han fått in ett hus som vi nog skulle vara intresserade av ...

Therese berättar att de åkte för att titta på objektet och hon föll redan när de steg in på gården. Husets höga läge, den stora tomten som angränsar till en skogsglänta och det gamla huset var allt det Therese drömt om.

- Nog trivdes vi i vårt nyare hus också, men jag saknade hela tiden den gammaldags charmen, säger Therese som också lät sig charmas av köket som vid den här tiden gick helt i gula nyanser.

- Men det var charmigt i en månad ungefär, sedan blev jag less och så småningom målade vi över kakelplattorna och satte upp vit pärlspont, skrattar hon.

Tapetserat och målat
I övrigt hade villan inga större renoveringsbehov, visst har familjen tapetserat väggar och målat innertak men förutom renovering av badrummet och avgränsningen av ett stort rum till två barnrum har inga större ingrepp gjorts. Ludwig och Ella ville ha varsitt krypin. Nu huserar barnen på övervåningen där Ebbas väggar går i blommigt och rött och Ludwig sover i en vacker säng som hans morfar byggt.

- I sängstommen finns en inskription som säger att morfar lovar att bygga en större säng när Ludwig vuxit ur denna, säger Therese och berättar att hennes pappa byggt många möbler till dem genom åren men alla får inte plats i huset. Brudskåpet i allrummet hör till de möbler som har en självskriven plats. I det glasade skåpet bär en provdocka upp den klänning Therese hade när hon och David gifte sig för sex år sedan. n

Familj: Therese Broström, 36, fritidspedagog,
David Broström, 37, pedagog vid Teknikens hus, Ludwig, 8, Ebba, 5.

Bor: I villa från 30-talet i Rosvik.
Husets 130 kvadrat fördelar sig på fem rum och kök. Tomten är cirka 2.000 kvadrat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om