Majsmat med mättande mysfaktor

Hos Majh Engman i Krokträsk är du så långt ifrån halvfabrikat och snabbmat som du någonsin kan komma. Här läggs fortfarande ärtor och bönor i blöt, bakas klådda, gräddas mjukkaka, det mosas, kokas, steks och det görs i stort sett allting.

ROKTRÄSK2005-05-07 06:30
- Jag älskar att laga mat, säger Maj Engman, 76, och sveper med blicken över sjudande läckra fläsklägg och färggrant rotmos.<BR>Och alla älskar "Majsan" och hennes rejäla norrbottniska husmanskost.<BR>Den första som möter oss är finnspetsen Ricke som ligger högst upp på ett litet snöberg och vaktar huset uppe på kullen där han lapar en underbar vårsol. Den tyste fyraårige spetsen trippar snabbt ner för den branta vita klippan och hälsar på oss.<BR>Ricke ger oss sitt ?godkännande? och vi kliver in hos Maj Engman. <BR>Boningshuset vid den gamla affären som Maj drev fram till 1996 har varit en riktig knutpunkt för alla matälskare genom åren. Här har hon bott ensam sedan 1991, då hennes make Holger gick bort. <BR>Men det är inte ofta hon är ensam. <BR>Det är ständiga ankomster och avgångar till och från knutpunkten. Eller kanske kokpunkten är en bättre benämning. <BR>Maj sköter tillsammans med sin äldste son Johnny om uthyrningen stugor vid -idylliska Stenträsket vars stugby han sköter om. <BR><BR><STRONG>Mat tillagad med omsorg</STRONG><BR>Hit kommer också ofta de matglada och mycket kokkunniga sönerna Johnny, Roger och Thomas, deras barn och Majs barnbarnsbarn som bara älskar att sleva i sig den ?Majsans? härliga käk. <BR>Här får man sig ett rejält mål med mat i det gammeldags stora köket. Mat som är tillagad med omsorg av en kvinna som ända sedan hon var barn fått lära sig att ta hand om allt efter slaktade djur och vad skog och mark kan erbjuda under olika årstider. <BR>Det var ju så att många rätter kom till då människorna inte lät något gå till spillo av slakten. Det är måltider som man stoppar länge på och som inte heller är så feta som kanske många i allmänhet tror.<BR>Maj lagar rätter som kanske många människor i dag inte anser sig ha tid att laga:<BR>Stekt eller kokt löja med potatis, bruna bönor, ärtsoppa, kalvsylta, pressylta, pölsa, köttblöta, mjölkblöta, söndagsstek, ugnspannkaka med rimmat fläsk, palt, blodpalt, isterband med potatis och rödbetor (heminlagda förstås!), köttsoppa, mjukkaka, riska, tunnbröd, klådda, leverpastej, spagetti och köttfärssås ...<BR>... och rotmos med fläsklägg. <BR><BR><STRONG>Inget färdiglagat</STRONG><BR>I väntan på att det ska bli färdigt bjuder Maj Engman på fika; kokkostäckt toscakaka och russinkakor. Vi mumsar i oss de hembakade sötsakerna till en kopp kaffe. Så gör man hemma hos en riktig matmamma som blir alla barns ? och vuxnas ? älskling. <BR>Alla hennes rätter har en gemensam nämnare:<BR>Det smakar gott. Eller snarare jättegott, som en viss skånsk Tina brukade säga på TV. <BR>Vad gäller bruna bönor och gula ärtor trycks de inte ut från nån köpt plastslang rakt ner i kastrullen och kokas upp på ett par-tre minuter och så har du en tallrik lätt grötig ärtsoppa. Snabbt, rappt och ofta ganska okej, trots allt. <BR>Men riktigt gott. <BR>Nja...<BR>Mysfaktorn ligger väl också troligen på minus jämfört med lukten från en härligt puttrande (eller pruttande...?) gryta i köket med gula ärtor.<BR>När matmamman Engman tillreder ärtsoppa läggs de i blöt dagen innan det ska kokas soppa. Der är också den springande punkten vad gäller traditionella norrbottniska rätter och husmanskost över lag.<BR>Det tar lite längre tid.<BR>Det kräver förberedelse.<BR><BR><STRONG>Ingen dyr mat</STRONG><BR>Vad gäller bruna bönorna tillagas de utan någon redning, bara med sirap, ättika och salt. Till bruna bönorna som Maj lagar långt fler gånger än till fettisdag, serveras stekt fläsk och falukorv. <BR>I frysen finns det ofta färdig ärtsoppa i fall någon av de mindre matgästerna ringer och frågar vad det finns för mat. <BR> ? Ärtsoppa är ingen dyr mat, men är är bara det att folk tycker kanske att det -jobbigt att göra och så köper dom där korvarna. Men det går ju inte. Ärtsoppa har jag mycket av i frysen och barnen älskar det också. Rimmat fläsk, sidfläsk eller fläskbog är det jag använder till ärtsoppan. <BR> ? Det beror på vad som finns att få tag i, säger Maj mitt i koket av fläskläggen och rotmoset. <BR> ? Jag såg att det finns ju rotmos i sån där korv också. Jag har smakat den en gång, men den var så stark. Huva, utbrister Maj Engman. <BR>Hur många ställer sig i dag och lagar fläsklägg och rotmos?<BR> ? Ja, det är många det. Det är nog alla här i byarna runt omkring. Inte är jag nå´märkvärdig här inte. Sån här mat lagar ju alla, säger Maj Engman, 76, och skrattar. <BR>Men utanför byarna då...?<BR><BR><STRONG>Blodpalt ? barnens favorit</STRONG><BR>Blodpalten (se recept intill) är en annan klassiker och en av barnens allra största favoriter. Det blir också mycket billig mat. <BR>Men köttblötan, som Maj brukar göra i samband med tunnbrödsgräddning i -bygdegården, är kanske den rätt som får det att vattnas i munnen allra mest på de minsta. <BR> ? Barnbarnen och barnbarnsbarnen är så vansinnigt förtjusta i köttblöta. Man kokar köttben och sen så doppar du ner tunnbrödet i buljongspadet. Sen så äter du blötan med köttet och så tar du en klick smör på tallriken, säger Majsan. <BR>För några av de allra minsta är hon inget annat än Majsan. <BR>När hon en dag kom till dagiset för att hämta barnbansrbarnet -Johan sa en i personalen att nu kommer -farfars mor och ska hämta dig. <BR> ? Äh, det där är ju bara Majsan, uttryckte sig lille Johan. <BR>Ofta ringer småttingarna henne och undrar vad det finns för mat. <BR> ? Men det är bara roligt när de ringer. ?Har du nån mat?, brukar de ringa och fråga. Men det är ju inte för att de inte har nån mat hemma, säger hon. <BR>Hon skrattar gott. Nej, den det är ?Majsans? mat och omsorg de vill ha. Och det får de. Det får Kurirens utsända också. <BR>?Majsan? börjar snart bli färdig med den klassiska rätten rotmos med fläsklägg. <BR>De sjudande läggen som stått på plattan i cirka två timmar. Ingredienserna till rotmoset börjar vara färdigkokta och blir snart mos med Majs vana handlag.<BR> ? Fläsklägg och rotmos är ingen dyr mat. Det är billigt för kolrötterna och potatisen kostar inte mycket, säger hon när hon skär bort det nykokta dallrande fläsket från -benet. <BR> ? Jag betalade lite drygt 70 kronor för det här, alltihopa, säger hon. <BR>Det renskrapande benet blir snart Rickes smarriga lunch även om han har lite respekt för värmen. <BR>När Maj Engman gör mat så gör hon lite extra i fall det ska komma någon fler och den här gången sätter sig Kurirens reportageteam till bords tillsammans med Majs son Johnny och Helene Skogqvist. <BR>Bilderna ger en rättvis bild av hur gott det smakar. Vattnas det inte lite i gommen!?<BR>Till maten dricks det mjölk eller dricka av fläder och i brödfaten ligger läckert tunnbröd, klådda och mjukkaka. <BR>Allt smakar mer, mycket mer. <BR><BR><STRONG>Riktig rulltårta</STRONG><BR>Men det gäller ju att ha plats kvar för hembakt rulltårta av två sorter, hallon och hjortron, också. <BR>Ovanpå skivorna spritsar hon vispgrädde och toppar med en helt enkelt underbar åkerbärssylt som man unnar varje människa att smaka.<BR>Det här är riktig rulltårta och så långt ifrån den man kan nypa med sig från de stora livsmedelskedjorna vars bröd håller sig så länge att man borde vara rädd för att äta detta konstgjorda söta.<BR>När kaffet är urdrucket är det dags att röra på sig.<BR>Försöka i alla fall. <BR>Matgästerna tackar för sig och som det anstår en riktig matmamma står hon där med påsar fulla av klådda (mjukt tunnbröd) och mjukkaka som vi måste ta med oss. <BR>Hon säger att ? gör nu inget märkvärdigt stort av det här jag är ju bara en vanlig kvinna?. <BR>Det både stämmer och är rent falaktigt. <BR>För i ett vidare perspektiv för denna matmamma, Majsan Engman, ett kulturarv vidare.<BR><BR><STRONG>fläsklägg <BR>med rotmos: </STRONG><BR>Sex rejäla portioner till en total kostnad på cirka 75 kronor och 12,5 -kronor per portion.<BR> 5-6 medelstora mjöliga potatisar. <BR> 1 kg kålrot<BR> 2 mindre morötter<BR> 2 mindre gula lökar <BR> lagerblad <BR> svart- och vitpeppar, hel<BR> Majsan använde två -rejäla bitar rimmad -fläsklägg, en bit utan och en bit med ben.<BR>Så gör du: <B
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!