Unik räka mums för röding

Vid första anblicken ser Svarttiluoppal ut som vilket fjällvatten som helst.  Men efter ett par rödingar inser vi att det är något unikt med fisken.

DRÖMVATTEN. I Svarttiluoppal drygt fyra mil väster om Ritsem möttes vi av en blank vattenspegel där endast de försiktiga rödingvaken bröt ytan. Vattnet bjöd oss på några dar av riktigt drömfiske där rödingar på över ett kilo var mer regel än undantag.

DRÖMVATTEN. I Svarttiluoppal drygt fyra mil väster om Ritsem möttes vi av en blank vattenspegel där endast de försiktiga rödingvaken bröt ytan. Vattnet bjöd oss på några dar av riktigt drömfiske där rödingar på över ett kilo var mer regel än undantag.

Foto: Andreas Wälitalo

Ritsem2010-10-01 06:00
- Vid ett tillfälle när vi var och fiskade där bestod 90 procent av födan i magsäcken just av den här räkan, säger Dan Blomkvist fiskeriintendent Länsstyrelsen. Räkan som är huvudfödan för rödingen har namnet Sköldbladfoting eller Lepidurus Arcticus och ingår i släktet trioper. Räkan finns arktiska och subarktiska områden och undersökningar har visat att räkan är väldigt känslig för försurade vatten. Därmed är också utbredningen väldigt begränsad i Sverige och det är främst den höglänta fjällterrängendet finns vatten där räkan klarar sig. Viktig räka
Under våra dagar i Svarttiluoppal fick vi bra med röding och storleken på fiskarna låg på dryga kilot i snitt. - Räkan är givetvis viktig för rödingen där uppe, men huruvida den påverkar fisken storleksmässigt är svårt att säga då den saken inte är utredd. Just i Svarttiluoppal så handlar det troligtvis lika mycket om tillgången på annan föda, säger Blomkvist. Vid vår fiskeresa verkade inte tillgången på sköldbladfoting vara fullt lika extrem som vid andra tillfällen. När vi kontrollerade innehållet i magsäcken på några fiskar kunde vi inte urskilja annat än insekter. - Vi har inte riktigt koll på vad som styr tillgången. Det finns inga riktiga undersökningar som visar om tillgången är högre under vissa tider på sommaren, förklarar Blomkvist. En tydlig skillnad mellan vår fiskeresa och Blomkvists var att när vi var där så vakade rödingen, men så var inte fallet när Länsstyrelsen besökte bäcksystemet. Rödingen i Svarttijokka är kraftigt spolformad med en bred och fin rygg. Till färgen finns det tre olika varianter. En som var klarröd rakt igenom, en som var mer orange till färgen och en som var ganska blek, men gemensamt för alla tre var storleken och kraften i rusningarna.
Räkan som är rödlistad i Sverige tros vara världens äldsta nu levande djur och har funnits i över 200 miljoner år. Den kan bli över 30 millimeter lång och finns endast i ett fåtal svenska vatten i höglänt fjällterräng. Den kallas också för Triops vilket anger att den har tre ögon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!