Jakob blev skeppare i fjällen: "Inget jag drömt om"

Svenska turistföreningen (STF) ville inte längre bedriva båttrafik i Akkajaure vid Ritsem, och när vandrarna började dyka upp förra sommaren stod M/S Storlule kvar på land. Jakob Nygård som är renskötare och uppvuxen i området klarade inte av att se den anrika båten bara stå där.

Frances och Ali Price från Skottland är två av alla vandrare som tar hjälp av M/S Storlule för att korsa Akkajaure. Båten har fått en ny ägare och kapten i Jakob Nygård som syns i förarhytten.

Frances och Ali Price från Skottland är två av alla vandrare som tar hjälp av M/S Storlule för att korsa Akkajaure. Båten har fått en ny ägare och kapten i Jakob Nygård som syns i förarhytten.

Foto: Tommy Borg

Ritsem2021-07-17 08:00

– Jag tänkte att jag får väl köra den själv då, så här kan man inte ha det. Så jag utbildade mig till fartygsbefäl klass 8, startade företag och köpte båten. Det var lite stressigt men jag hann köra ett litet tag förra året, det här blir första riktiga säsongen, säger han.

Båten kör vandrare från Ritsem till antingen Änonjalme eller Vaisaluokta, ofta handlar det om de som är på väg till Padjelantaleden. Årets vandringssäsong är vid detta besök ännu under upptrappning och Jakob Nygård har ingen aning om hur den kommer arta sig.

– Jag har ju inget att jämföra med, men nog tror jag det blir bra. Det är inte så planerat eftersom det var lite av ett impulsbeslut att ta över båten. Att bli båtkapten är inget jag drömt om direkt, det bara blev så. Men det är riktigt roligt för man få träffa mycket intressanta människor och nöjet är att snacka av sig lite under turerna, säger Jakob Nygård.

Efter en snabb inspektion drar de två väldiga volvomotorerna igång och det dova brummandet sätter igång. Ljudet får vandrarna som står och väntar att börja gå mot kajen.

Jakobs systerson Isak Hansson står redo och berättar hur de kliver på och var ryggsäckarna ska lämnas. Han har nyss gått ut högstadiet och har sitt allra första sommarjobb som hoppilandkalle på M/S Storlule.

– Det känns bra, nog kunde man ha värre jobb. Man får vara beredd vid avgång och ankomst för att säkra båten, däremellan sköter jag kiosken om någon vill ha något, säger han.

Isak Hansson kastar loss repen och hoppar smidigt ombord. Nu väntar en knapp milslång resa över Akkajaure till Änonjalme.

Två vandrare som åker med på denna tur kommer ända från Skottland. De är Frances och Ali Price, från huvudstaden Edinburgh, och har vandrat från Abisko på sin väg mot Kvikkjokk.

– Vi har nog haft allt väder under de första dagarna, det har snöat, regnat, blåst och varit vindstilla med stekande värme. Men det är riktigt vackert här och vi har haft det riktigt bra, säger de.

De har länge velat besöka den svenska fjällvärlden och när då ett par kompisar skulle ut på vandring så hakade de på. 

– Det finns lite likheter med det Skotska höglandet men här är allt mycket större och ödsligare. Det är tyvärr mycket mer mygg också, säger Frances.

Båten heter M/S Storlule trots att den sedan länge verkat i Akkajaure. Det beror på att den producerades 1958 för att utgå från Porjus där båten skulle köra trafik upp över Stora Lulevattnet. Detta eftersom det ännu inte hade byggts någon väg.

Den så kallade "Vägen västerut" anlades 1965 i samband med vattenkraftsutbyggnad och M/S Storlule blev överflödig. Ett par år senare fraktades båten upp till Akkajaure där den än idag kör lokalbefolkningen och äventyrare som behöver korsa vattenmagasinet.

Nu är båten framme i Änonjalme och passagerarna byts ut för returresan. Denna gång kommer det bland annat några snowboardåkare som varit på Akkas glaciär. Ombord stiger även Ulf Andersson från Uppsala som ensam sprungit den 16 mil långa Padjelantaleden på fyra dagar.

– Det är en otrolig känsla att vara för sig själva på det sättet. Jag jobbar som lärare och har man mycket att göra till vardags tror jag det är riktigt bra för välmåendet att rensa tankarna i naturen, säger han.

M/S Storlule

Byggd: 1958 på boghammar varv på Lidingö.

Längd: 62 fot (18.83 meter) 

Vikt: 34 ton

Motorer: Två stycken 200 hk vardera.

Kapacitet: 95 passagerare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!