Vad vi önskade, och vad vi tycker att vi uppnått de senaste veckorna, är att vi ville att allmänheten skulle se hur viktigt det är med vittnen, sade Pelosi häromdagen till tv-kanalen ABC om den utdragna processen.

Det demokratledda representanthuset godkände två anklagelsepunkter – om maktmissbruk och om försök att hindra kongressens arbete – redan den 19 december. Men i stället för att genast sända ärendet vidare till senaten, som agerar domstol i riksrättsärenden, valde Pelosi att vänta. Detta eftersom hon ville försäkra sig om en "rättvis process" i senaten där republikanerna har majoritet.

Republikanerna övervägde då att rösta om att ogilla ärendet och inte ens hålla rättegång. Men nu står det klart att partiet, som har 53 av de 100 platserna, inte har tillräckligt stöd för en sådan omröstning. Detta eftersom flera mittorienterade medlemmar vill höra båda sidor.

Artikelbild

| USA:s president Donald Trump.

Det demokratdominerade representanthuset ska på onsdag rösta om att skicka riksrättsanklagelserna till senaten. Samma dag ska de som ska föredra ärendet i senaten utses, en roll som kan liknas vid åklagarens, skriver The Wall Street Jounal.

Oavsett form på själva processen är det osannolikt att Trump fälls och avsätts. För det krävs två tredjedelars majoritet, det vill säga att minst 67 senatorer röstar för.