I kombination med hård kyla och snöfattigt väder blir snökristallerna väldigt svaga. När det sedan kommer ny snö som bildar nya lager ökar risken för att den gamla snön ger vika, något som är att likna med dominobrickor.
I dagsläget är det betydande lavinfara i Abisko/Riksgränsfjällen och enligt Fjällsäkerhetsrådet beror det på en kombination av hård vind och snö. Under januari och februari månad har vädret i de norrbottniska fjällen varit ganska snöfattigt men nu väntas nederbörd.
– Vi förväntar oss ingen dramatik kring många plusgrader i norrbottensfjällen utan det vi följer noga är nederbörden i snö och hur vinden driver snö till läsluttningar. Det är den typen av laviner, alltså drevsnölaviner som vi förväntar oss, säger Per-Olov Wikberg, presstalesperson på Fjällsäkerhetsrådet.
Vad kan man som privatperson tänka på?
– Än så länge har vi sett ett 20-tal laviner utlösas av människor och som det ser ut nu ska man inte åka brant, mer än 30 grader gör att risken för laviner blir större, säger Per-Olov Wikberg, presstalesperson på Fjällsäkerhetsrådet.
Wikberg lyfter även fram att människor som rör sig uppe i fjällen bör hålla koll på lavinprognoser.se, en sida som lyfter fram dagliga prognoser om hur tillståndet i fjällen ser ut. Men i slutändan är det människorna själva som får bedöma risken. De tips som Wikberg kan ge är att hålla koll på hur prognoserna ser ut och alltid fråga en pistvakt om man är osäker.