Pensionär ska öka kapaciteten på Malmbanan

Norddalsbron kan komma att tas ur malpåsen.Pensionär 1988 - kanske mötesspår om några år.Allt för att klara kapacitetskraven på Malmbanan.

UR MALPÅSEN. Pensionerade Norddalsbron kan komma att användas som mötesspår inom några år. Det här är sista tåget, ett museitåg. Den togs hösten 1988 efter att en ny järnvägslinje invigts.

UR MALPÅSEN. Pensionerade Norddalsbron kan komma att användas som mötesspår inom några år. Det här är sista tåget, ett museitåg. Den togs hösten 1988 efter att en ny järnvägslinje invigts.

Foto: Håkan Zerpe

Riksgränsen2011-11-18 06:00

Trafiken på den klassiska bron ett par kilometer in på norska sidan vid Riksgränsen upphörde 1988 när en ny linjesträckning invigdes. Men den gamla stålbron finns kvar. Och när kapaciteten behöver öka på banan finns planer på att väcka bron ur dess Törnrosasömn, enligt NRK Nordland.

40 tåg väntas
-  17-18 tåg går i varje riktning per dag, säger Thor Brækken, banchef för Ofotbanen, norska delen av järnvägssträckningen Kiruna-Narvik. 2020 räknar vi med att ha passerat 40 tåg i varje riktning per dag och då blir kapaciteten för låg. Något måste göras.

Nya bansträckningen ligger längre upp i Norddalen. Men bron och anslutningar finns kvar som en blindtarm. Bron klarar fortfarande tolv tons vikt per meter. Och detta öppnar för brotrafik efter drygt 20 års träda.

Mötesspår
Den gamla linjen, eller en del av den, tas då i bruk för att huvudsakligen fungera som mötesspår för tomma malmtåg från Narvik till Kiruna.

Därmed skulle Malmbanan/Ofotbanen få ytterligare en efterlängtad mötesplats. Någon kostnadskalkyl för att rusta upp spåranslutningarna är inte klar.

Kuriren var faktiskt med när sista tåget, ett museitåg, gick över bron 1 oktober 1988. Bilden ser ni här bredvid. Den togs efter en vådlig färd genom snöyra och en tunnelvandring fram till bron.

Kanske får vi göra om turen inom några år.

Norddalsbron betecknades som ett ingenjörstekniskt mästerverk när den invigdes 1902. 180 meter lång, 40 meter hög och byggd under tuffaste förhållanden i karg fjällmiljö. Bron uppfördes vid övre delen av Norddalen på militärens begäran. Man ville ha möjlighet att vid krigstillstånd bryta Malmbanan. Ett försök gjordes i april 1940 för att hindra tyska transporter, men bron stod pall för dynamiten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om