Nya planen: Så ska Tullen bekämpa brott

Tullen i Riksgränsen har valts ut i ett projekt där Tullverket vill använda kameraavläsning vid gränskontroller för att bekämpa brottslighet. "Helt rätt" säger Stefan Sydberg (M).

PILOTPROJEKT. Tullen i Riksgränsen kommer under sommaren att vara en del i ett av Tullverkets projekt där nummerskyltar läses av och jämförs med en lista på misstänkta bilar.

PILOTPROJEKT. Tullen i Riksgränsen kommer under sommaren att vara en del i ett av Tullverkets projekt där nummerskyltar läses av och jämförs med en lista på misstänkta bilar.

Foto: Simon Eliasson

RIKSGRÄNSEN2017-06-01 19:35

Tekniken kallas ANPR, Automatic Number Plate Recognition vilket betyder automatisk igenkänning av registreringskyltar på svenska, innebär att en kamera läser av registreringsskyltar och jämför dem med uppgifter om fordon det redan finns spaning på.

Kamerorna ska finnas på stillastående bilar eller på stativ och ska enligt ansökan kunna användas dygnet runt och året om men endast då personal är på plats.

– Allt filmas i realtid och registreringsnummer som sedan matchas mot bilar det redan finns en misstanke om. Efter 24 timmar försvinner informationen. Det handlar framförallt vid misstanke om grov smuggling och narkotikabrott, säger Katarina Brodin vid Tullverkets presstjänst.

Projektet drar igång på flera platser i landet med en provdrift under sommaren 2017 enligt Brodin.

– Det är utvalda gränsskyddspassager i Malmö, Göteborg, norra Sverige och längs Norgegränsen. Efter sommaren blir det ett pilotprojekt som sedan ska utvärderas. Under provdriften kommer det att vara skyltat om och när vi är någonstans med kameror, säger Brodin.

Fördelen med att arbeta med kameraavläsning är enligt Brodin att Tullverket kan få en indikation på att ett fordon de har en misstanke om är på väg.

– Idag finns inte den här möjligheten utan jobbar mycket med underrättelse om var vi kan göra tillslag eller så är vi på plats fysiskt och gör kontroller. Vi går mot att vi jobbar mer och mer utifrån analys och underrättelse och detta blir en del av det arbetet, säger Katarina Brodin.

Tullverket har skickat in en ansökan om kameraövervakning till Länsstyrelsen. I ansökan skriver Ulrika Kummu, gruppchef vid gränsskyddsgruppen i Haparanda, att alternativet till kameraavläsning är manuell hantering.

– Det vill säga att uppgifter hålls i minnet eller nedskrivna av tilltjänstemän vid gränspassagen. Manuell hantering är krångligt, tidskrävande och ineffektivt. Dessutom är det omöjligt att ögonblickligen hålla varje tulltjänsteman överallt uppdaterade på samtliga förändringar av vad som är av intresse, skriver Kummu.

Kommunen har möjlighet att yttra sig i frågan som inte har behandlats ännu. Stefan Sydberg (M), kommunstyrelsens andra vice kommunalråd, säger att Tullverket gör helt rätt och att det är en jättebra lösning.

– Jag tycker att man ska dra nytta av de möjligheter tekniken erbjuder. Enligt mig är principen exakt densamma som kameraövervakning vid offentliga utrymmen. Tanken är inte att komma åt oskyldiga utan att kunna fälla de skyldiga. Det har gjorts många nedskärningar på tullen och en viktig del i att bygga upp en stat är att kontrollera sitt utrymme så detta är bra, säger Sydberg.

Vad innebär ANPR i Tullverkets verksamhet?

ANPR, Automatic Number Plate Recognition, vilket betyder automatisk igenkänning av registreringskyltar på svenska, är ett sållningsinstrument som med en kamera läser av registreringsskyltar i närheten och jämför dem med uppgifter från en förbestämd källa.

Tullverket kommer använda ett mobilt system med kameror som ställs på stativ eller monteras på fordon. Kameran är kopplad till en skärm där matchning av registreringsnummer sker.

När ANPR-kameran identifierat en nummerplåt görs en kontrollslagning och en signal avges vid träff. När systemet stängs ner för dagen försvinner all information som inte gav någon matchning.

Källa: Tullverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om