Nu går flyttlasset från boendet i Riksgränsen

Om tre veckor ska asylboendet i Riksgränsen vara tömt då den ordinarie skidsäsongen drar igång. Hittills har ungefär 200 personer flyttat vidare.

Tacksam. Omar Norijarkas från Syrien är evigt tacksam till den hjälp som Sverige har erbjudit honom och alla andra asylsökande och han skulle gärna vilja ge något tillbaka, gärna i form av oavlönat arbete.

Tacksam. Omar Norijarkas från Syrien är evigt tacksam till den hjälp som Sverige har erbjudit honom och alla andra asylsökande och han skulle gärna vilja ge något tillbaka, gärna i form av oavlönat arbete.

Foto: Mattias Forsberg

Riksgränsen2016-01-20 18:59

Videon är inte längre tillgänglig

Många fasade för den kalla och mörka platsen Riksgränsen när de anlände med bussarna i oktober. Men sedan dess har inställningen ändrats hos många. De flesta som Kuriren talar med trivs riktigt bra och har egentligen ingenting att klaga på.

Flytten till ett annat boende blir vemodig.

– Jag tänkte att jag inte skulle trivas men tre-fyra veckor senare började det kännas som hemma, säger Abdul Hakim Akbany som tack vare sina goda språkkunskaper har kunnat hjälpa till som tolk.

Flyktingarna som kom till Riksgränsen fick tidigt veta att de kommer att behöva flytta igen. Men efter att ha gjort sig hemmastadd så vill Abdul Hakim Akbany gärna stanna, och så kanske det blir.

– När jag var och hälsade på en vän i Stockholm och bara var borta några dagar så saknade jag Riksgränsen.

Migrationsverket har lyckats lösa boendesituationen för många av dem som lämnar Riksgränsen, dock inte för alla. I dag har cirka 200 personer flyttat, främst inom Norrbotten. 14 februari ska anläggingen vara tom.

– Alla har inte fått ett boende men vi jobbar kontinuerligt med det. Vi kan inte tömma hotellet på en gång utan vi tar det vecka för vecka och flyttar ut ungefär 100 personer i veckan, säger Ulrika Niia som är teamledare för boendeenheten på Migrationsverket.

Lapland Resorts vd Sven Kuldkepp tycker det är tråkigt och vemodigt nu när utflyttningen har börjat.

– Vi ser självklart fram emot att komma igång skidsäsongen men det här är något man bara får uppleva en gång. Det är ett avsked som sker och det är tråkigt, säger Sven Kuldkepp.

Samtidigt konstaterar han att det har fungerat mycket bra under tiden anläggningen har fungerat som asylboende.

Elaka rykten om exempelvis förekomst av vägglöss har dock dragit igång men det är just rykten, menar Kuldkepp.

– Vi har sjuksystrar här på plats och vi har inte haft ett enda fall där man har rapporterat om att någon ska ha blivit biten av vägglöss. Men för att garantera detta till alla gäster, eftersom dessa rykten har funnits, så kommer vi att gå igenom alla rum, säger han och understryker att anläggningen kommer att öppna precis som vanligt den 18 februari.

Nästan alla flyktingar kommer att lämna Riksgränsen inom kort men en som ser ut att bli kvar är faktiskt Abdul Hakim Akbany. Han har nämligen fått jobb på anläggningen.

– Mest troligt får jag jobba här. De har sagt att de behöver mig på hotellet så det ser ut som jag blir kvar under skidsäsongen. Sedan får jag se vad som händer, säger Abdul Hakim Akbany.

Fakta

I oktober anlände de första flyktingarna till det tillfälliga asylboendet i Lapland resorts anläggning i Riksgränsen.

Totalt fanns drygt 600 platser men omkring 580 personer har bott där sedan inflyttningen oktober.

Redan från starten har det varit klart att Migrationsverket bara får hyra fram till dess att skidsäsongen drar igång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om